11 C
Vinkovci
Srijeda, 28. veljače 2024.

Fotografska jazz kronika Davora Hrvoja na prvom Rab Jazz Festivalu

Više od autora

- vl promo-

m_rab-jazz-fest_hrvojeve-kronike-u-fotosima_ST1

Za točno šest dana Rab, otok vrhunskog jazza, ugostiti će prvi Rab Jazz Festival. Tokom tri dana festivala, 8. – 10. rujna, umjetnički direktor Bruno Mičetić na prvi rapski festival jazza dovodi kremu hrvatske jazz scene.

U sklopu Rab Jazz Festivala biti će predstavljen i opus fotografija Davora Hrvoja, našeg renomiranog jazz publicista, samozatajnog čovjeka koji je nemjerljivo zadužio hrvatski jazz i kojeg često nazivaju dobrim duhom hrvatske kulture. U ulozi neumornog kroničara jazz zbivanja u Hrvatskoj, Hrvoj će, ovoga puta kao fotograf, izložiti fotografije koje predstavljaju njegov osobni izbor portreta jazz umjetnika snimljenih na europskim pozornicama u posljednja tri desetljeća.

‘Nepretenciozno i nadasve blagonaklono prema jazz umjetnicima, nerijetko i neskriveno očaran portretiranim kao izvođačem, u svojoj portretistici uvijek iznova nastoji fotografski svjedočiti ne samo osobu u fokusu, nego i još ponešto od širokog i fluidnog fenomena jazz glazbe, u svekolikoj lepezi njegovih pojavnosti i mozaičnih očitovanja, nadasve pri izvođenju jazza u živo. Davor autentično dočarava i sugerira atmosferu na pozornici, koja govori o realitetima jazza, svjedočeći da jazz nije samo glazba, nego da u sebi utjelovljuje i komponente brojnih drugih umjetničkih žanrova poput glume, performansa, plesa, teatra…

Kroz jedinstvene rakurse snimanja Davor se ponajprije usredotočuje na portretiranje umjetnika. Portretna fotografija trajna je njegova preokupacija – diskretno se približavajući jazzistu i ne zadirući u sferu privatnosti, stvara dojmljive karakterne portrete markantnih osobnosti. Davor ne pravi razliku među umjetnicima – svakome pristupa jednako skrupulozno, ne vodeći računa o tomu tko je od njih veća, a tko manja zvijezda.

m_rab-jazz-fest_hrvojeve-kronike-u-fotosima_ST2

‘Bez vlastita komentara, nepretenciozno, a opet kvalitetno i znalački i upečatljivo, hvata iznimnost trenutka, ocrtava raspoloženje i stanje jazzista, a preko ekspresije koju je Davor zabilježio pokušavamo im ući u psihologiju i osobnost, nastojimo ponešto dokučiti o tomu kakav život vode, o njihovim životnim stilovima, glamuru, auri slave što ih prati, predodžbama koje o sebi imaju, svjetonazorima portretiranih.’
Tim divnim riječima likovni kritičar Ivica Župan na najljepši je mogući način približio opus Davora Hrvoja. Nakon više desetljeća truda, najuspjelije fotografske portrete najvažnijih glazbenika u povijesti hrvatskog i svjetskog jazza predstavit će rapskoj publici na izložbi ‘Portreti jazz i blues glazbenika’ u Galeriji Pik i Moderato Caffeu  kojom će se 8. rujna otvoriti prvi Rab Jazz Festival. Izložba će biti podijeljena u dvije cjeline. Prva cjelina donosi portrete Boška Petrovića, u povodu 5. godišnjice smrti najvažnijeg glazbenika u povijesti hrvatskog jazza, a druga portrete slavnih jazz glazbenika među kojima su Dr. Lonnie Smith, Sonny Rollins, Dee Dee Bridgewater, Kurt Elling, Dianne Reeves, Chick Corea, Charles Lloyd i Billy Cobham.

Svečano otvorenje izložbe, u društvu gradonačelnika grada Raba Nikole Grgurića i suorganizatora festivala Gorana Ćuka i Marina Javorana, zakazano je za 8. rujna u 18:30h. Sav sadržaj prvog Rab Jazz Festivala je besplatan za posjetitelje.

Rab, otok vrhunskog jazza i šampionskog turizma poziva i Vas da nam se pridružite na prvom Rab Jazz Festivalu!


Četvrtak –  8. rujna 2016.

Otvorenje izložbe Davora Hrvoja – PORTERTI JAZZ I BLUES GLAZBENIKA 18:30

Matija Dedić ft. Hrvoje Hodak 20:30 – 22:30

Petak – 09. rujna  2016.

Bruno Mičetić Trio 20:00 – 21:30  (Bruno Mičetić, Ratko Divjak, Joe Kaplowitz)

Zvjezdan Ružić Trio 21:45 – 23:15  (Zvjezdan Ružić , Luka Veselinovic, Adriano Bernobić)

Subota – 10. rujna  2016.

Gipuja 20:00 – 21:30  (Damjan Grbac, Andreas Marinello, Tonči Grabušić, Marko First)

Elma Burnić  21:45-23:15

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno