U razdoblju od 5. do 7. listopada, članovi Hrvatskog fotosaveza su u prostorijama Fotokluba Vinkovci organizirali radionicu na temu “Vinkovci – portret grada camerom obscurom”. U aktivnostima je sudjelovalo 16 učenika iz OŠ Ivana Gorana Kovačića, 1 učenica iz OŠ Josipa Kozarca, 1 učenica Ekonomske škole, 4 učenice Gimnazije te nekoliko članova Fotokluba Vinkovci.

Učenici su se upoznali s principima camere obscure: procesom nastanka i snimanja fotografije, osnovnim karakteristikama fotomaterijala osjetljivog na svjetlo i načinom izrade crno-bijele fotografije u fotolaboratoriju. Program predviđa prezentaciju radova, odnosno postavljanje izložbe te unaprjeđenje vizualnog izražavanja i valorizacije kulturne baštine.

Trenutno je u tijeku postavljanje izložbe nastalih fotografija u velikom formatu, a koje će građani moći pogledati u Galeriji fotografija Meraja. Također, u studenom se očekuje i tiskanje publikacije.

Voditeljica programa, ujedno i voditeljica programa Hrvatskog fotosaveza za mlade je Zlata Medak, a suradnici na projektu su predsjednica Hrvatskog fotosaveza Mirjana Pešec te tajnik istog, Predrag Bosnar.