Franolić, Ćulap & Jovanović – Put (2016.)

0
1261

mat_franolic-culap-jovanovic_put_2016_coverSvirkama u Zagrebu, Triblju, Rijeci i jučer u Ljubljani svestrani Franolić, Ćulap i Jovanović trio započeli su promociju svog novog ostvarenje – albuma ‘Put’, koji je upravo objavljen pod okriljem Geenger Recordsa.

Dražen Franolić i Kamenko Ćulap glazbenici su sličnog afiniteta koji dijele ljubav prema tradicionalnoj glazbi arapskog i indijskog svijeta. Žive i stvaraju u Zagrebu, a u svom stvaralaštvu su zvukove Istoka sljubili s nama nešto bližim balkanskim notama. Nakon albuma ‘Bujrum’ i Česma, putevi im se ukrštavaju s onim usnoharmonikaša Marka Jovanovića, te zajedno nastavljaju u istom smjeru i snimaju orijentalnu avanturu zvanu ‘Put’.

Osim zajedničkog rada, glazbeno stvaranje pretaču i u druge projekte. Dražen Franolić je glazbeno prisutan dugi niz godina. Započinje sviranjem gitare, a kasnije se prebacuje na arapsku lutnju.

Najzapaženije ostvarenje mu je album Asgard Live (1994.) koji je napravio u suradnji s Vesnom Gorše i čiji je status na ovim prostorima dosegao gotovo kultnu razinu. Kamenko Ćulap je dugi niz godina posvetio izučavanju i sviranju perkusionističkih instrumenata, nastupao je u KUD-ovima te je član ansambla makedonske tradicionalne glazbe VIS Pelister. Samouki usnoharmonikaški virtuoz te uspješan glazbenik s dugogodišnjim stažem Marko Jovanović surađuje s brojnim glazbenicima, a u proljeće 2016. godine osniva i školu usne harmonike u Berlinu pod nazivom Harmonica School Berlin.

mat_franolic-culap-jovanovic_put_2016_ST

Album je snimljen na tradicionalnim instrumentima kao što su arapska lutnja – oud, perkusijski instrumenti tar, mazar i udu, te na usnoj harmonici. Polazišna točka bila je lokalna, balkanska glazba regije komplementirana osobnim glazbenim ukusima tria koji obuhvaćaju indijske utjecaje, kao i blues te jazz. Zvuk se postepeno gradi improvizacijom i toplim melodijama lutnje te egzotičnim perkusijama koji zajedno čine arabesku arapskih i turskih zvukova protkanih regionalnim balkanskim etno glazbenim nitima ukorijenjenim u sevdalinkama. Princip po kojem sviraju se oslanja na indijske rage i makame.
Album je snimljen na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, producirao ga je sam Dražen Franolić. Omot albuma izradio je Edvard Ćulap, brat Kamenka Ćulapa, koji je već surađivao s dvojcem na Bujrumu. Draženu Franoliću lutnje izrađuje Alojzije Seder, a Marko Jovanović svira Hohnerove usne harmonike.
Ovo je izdanje topla preporuka svim ljubiteljima tradicionalne etno glazbe te orijentalnih i zvukova dalekog Istoka.

Popis pjesama: Jasmin / Sab-A’a / Moj behare / Sablja / Vrelo / Kanjira / Put / Stade se cvijeće rosom kititi / Bujrum / Hum
Dostupni formati: LP (black vinyl i transparent beer vinyl) / CD / digital / Kataloški broj: GNGR048
Fizički nosači zvuka dostupni su u svim trgovinama glazbom koje drže do sebe, dok je za stream i/ili download potrebno kliknuti na: Geenger Records BandcampDeezeriTunesSpotifyGoogle Play i Amazon.

Izdavač: Geenger Records, 2016.

FRANOLIĆ, ĆULAP I JOVANOVIĆ: PUT [2016]