16 C
Vinkovci
Četvrtak, 23. svibnja 2024.

Gatalinkina Škola folklora zna znanje! Folklorna baština Šokadije ne treba brinuti za budućnost

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Od Ode radosti – intermezza na samici, preko plesova Hrvatskog zagorja, slavonskog kirbaja koji je razgalio publiku, do intermezza na solističkim tradicijskim glazbalima, umijeće mogućega, rekli bismo, predstavila su djeca i mladi u povodu kraja nastavne godine u Kulturnom centru Gatalinka.

Uzbuđenje pred završni koncert bilo je na vrhuncu, potvrdile su nam Laura Koprivnjak i Ida Knežević.

“Raduje nas što večeras možemo prikazati plesove i pjesme iz cijele Hrvatske. Sviramo tradicionalne instrumente kao što su dvojnice, samica, brač, bas, kontra, bugarija. Ja to obožavam, meni je to u krvi!”, kaže Ida, članica Gatalinke punih devet godina koja poziva mlade da im se pridruže jer ova aktivnost nudi bezbroj mogućnosti, kaže.

“Folkloru me privuklo najviše što kada nešto naučite toliko se s time povežete, uživate u tome i još zauzvrat vas nagrade. Mi ćemo sljedeći tjedan tako na put u Sloveniju, poslije toga u Francusku. Preporučujem svima da se uključe u Gatalinku jer ovdje razvijamo prijateljstva, puno toga naučimo, putujemo i zbližimo se za cijeli život”, iskrena je dvanaestogodišnja Laura, Žabica već osmu godinu.

Ovdje djeca plešu, pjevaju i sviraju nekoliko instrumenata istovremeno i koliko god bilo zahtjevno, prema onome što smo čuli i vidjeli, u tome uživaju. Po tome je Gatalinkina Škola folklora jedinstvena u Hrvatskoj uvijek pomičući granice.


“Gotovo 40% nastave ove godine odradili smo online, no sretna je okolnost što smo istovremeno i svirači, i plesači pa je ples prevladavao. Vjerojatno smo jedini u Hrvatskoj koji su radili bez stanke, tri probe tjedno. Također, naši su voditelji kompletno educirani stručnjaci koji rade s djecom istovremeno i na glazbalima, pjesmama i plesu što je također raritet. Nije lako, no ovaj projekt postojan je 29 godina i proizvodi vrsne stručnjake, barem njih 5%, koji mogu zadovoljiti potrebe županije za kvalitetnim radom”, naglasila je ovim povodom supervizorica Blanka Žakula.

Najvažnije od svega je što se djeca ovdje nauče izuzetno discipliniranom životu i radu što im kasnije u životu itekako pomaže. Puno rada donosi visoki stupanj slobode potom i neovisnost te samostalnos u donošenju odluka što je Gatalinkin koncept rada sve ove godine, poručuje Žakula.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno