Jedan grad, četiri glazbenika i 5 šterni čine jedinstvenu koncertnu “turneju” koja će se održati već ove nedjelje.
U nedjelju, 22. rujna, Damjan Grbac i bend Damjans u Kastvu i okolici  održat će zanimljiv koncertni program u sklopu kojeg će se na pet različitih lokacija u gradu,  “na pet šterni”, premijerno predstaviti novi autorski jazz repertoar baziran na motivima glazbe Istre i Primorja.
“GIIPUJA po šternah” novi je glazbeni projekt etabliranog i iznimno kreativnog jazz glazbenika Damjana Grbca nastao na ideji oživljavanja tradicionalne glazbe i  osvježavanja starih životnih vrijednosti  i davnih običaja koji su danas zapostavljeni. Pet koncerta u jednom danu održat će se na pet posebno odabranih kastavskih lokacija, na pet autentičnih starih šterni.
Raspored nastupa:
11:00 – 11:20 Spinčići
12:30 – 12:50 Ćikovići
14:00 – 14:20 Tuhtani
15:30 – 15:50 Jelovičani
17:00 – 17:20 Kastav
Šterne su posebne vrste bunara, karakteristične  za vapnenačko i krško, kišom oskudno, područje Istre i Primorja, a služile su kao javni i svima dostupan sustav za sakupljanje i korištenje kišnice kao pitke vode. Šterne, dakle, služe za sakupljanje vode, dok je glazba, s druge strane, oduvijek bila važan element za okupljanje stanovništva. I jedno i drugo toliko važno i na različite načine nužno za život.
Ideju  projekta najbolje je dočarati riječima autora  Damjana Grbca: “Zašto sad te šterni? Ideja mi je bila spojiti i oživjeti 5 šterni na području grada Kastva. U svojim projektima volim koristiti razne poveznice, a u ovom slučaju napjevi i skladbe koje izvodimo bazirane su na glazbenim  motivima koji sežu u prošlost  kada  je upravo takva tradicionalna, no u  današnje vrijeme  zapuštena  glazba bila sveprisutna.  Kako je ta glazba bila integrirana u društvo i živjela u društvu i s društvom, tako se i danas u sličnoj situaciji nalaze i šterne koje su  danas jednako zapostavljene, a nekad su značile život. Oživljavanje starih vrijednosti i načina života, popularizacija glazbene baštine na moderan način i  prisjećanje na važnost  šterni, ujedno je i krajnji cilj ovog projekta.”
Baš kao što se voda slijeva u ta posebna arhitektonska djela, glazbena djela inspirirana nekim davnim vremenima “razlit” će se ulicama grada Kastva i okolnim naseljima.  Kao izvori glazbenog programa, simbolično će poslužiti autohtone šterne, nekadašnja “vrela života” istarskih i primorskih krajeva.
Nove skladbe građanima i posjetiteljima grada Kastva premijerno će u sklopu ovog interesantnog, jedinstvenog i hvalevrijednog projekta predstaviti bend Damjans. Na kastavskim šternama će zasvirati u sljedećem sastavu: Marko First – sopela, mih, violina, okarina, Aldo Foško – bas klarinet, Damjan Grbac – kontrabas, Tonči Grabušić – bubnjevi.
Pokrovitelji događaja su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Kastav, Grad Rijeka, G.I.S. i ProRec.