3 C
Vinkovci
Subota, 20. travnja 2024.

Gimnazijalci 4.E briljirali na Državnoj maturi i svi upisali željeni fakultet

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

“Kada je na prvom satu razrednica pitala zašto smo izabrali gimnaziju, većina je rekla kako želi dobiti na vremenu do konačnog izbora, a ja sam rekla jer želim upisati medicinu i mislim da je ovo škola koja će me najbolje pripremiti, i ostala mi je jedina želja kroz sve četiri godine”, priča Ana Ćenan, maturantica 4.e Gimnazije Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima koja je matematiku i engleski jezik na Državnoj maturi riješila 100%, a hrvatski, kemiju, fiziku i biologiju s ocjenom odličan. I ispunila si najveću želju.

Kao sedma na rang listi u Hrvatskoj, Ana je postala studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu u društvu njih tristotinjak s kojima će dijeliti brucoške kabinete i vježbe te čak 930 kandidata, koliko ih je pristupilo prijemnom ispitu.

Također, Maja Stolar sva je četiri ispita – hrvatski, engleski, matematiku i fiziku, riješila s odličnim i upisala FER u Zagrebu, a Jan Rakijašić, Matko Papić i Fran Krušelj, osim hrvatskoga jezika, također su odlikaši mature. Ovogodišnji, prirodoslovno-matematički 4. e, reći ćemo, crème de la crème je generacije 2018./2022.

“Naš 4. e razred broji 25 učenika od kojih je njih sedam upisalo FER, tri FERIT, pet učenika Medicinski fakultet, tri Stomatološki, tri kemiju, po jedan radiologiju, arhitekturu, geodeziju i Učiteljski fakultet. Zasigurno jedan od najboljih razreda u Hrvatskoj. Imamo jako puno učenika koji imaju dvije četvorke, a ostalo su petice. Postigli su zavidne rezultate na Državnoj maturi i upisali najprestižnije fakultete. Uistinu impresivno!”, najponosnija je razrednica, profesorica kemije Melita Barić Tominac, na najbolju generaciju u višegodišnjoj praksi. Ističu nemjerljivu podršku ispitnog koordinatora Gorana Grbeše i ravnateljice škole Ivane Biljan koji dijele zasluge za brilijantan uspjeh vinkovačkih gimnazijalaca, budućih studenata najjačih hrvatskih fakulteta.

Svi maturanti Gimnazije Matije Antuna Reljkovića uspješno su položili ispit zrelosti.

Recept je jednostavan, složni su naši odlikaši, a uključuje četverogodišnje predznanje, redoviti rad i dobro planiranje vremena, posebice u 4. razredu kada izazovi iskaču sa svih strana.

“Važnost predznanja potvrđuju rezultati i postotak iz predmeta koje sam kontinuirano radila četiri godine te samostalni rad svakodnevno pred maturu”, mišljenja je Maja koja je bila odlikaš, ali ne 5,00. Pohađala je pripreme za maturu, a sada nastavlja obiteljsku tradiciju na FER-u u Zagrebu jer obožava matematiku i fiziku. Napominje kako gimnazija nije bauk, usprkos brojnim pričama koje su prvotno, priznaje, izazivale strah.


“Tko ne prati sve četiri godine i nije angažiran neće imati toliko dobar rezultat jer nije dovoljna priprema samo zadnjih par mjeseci. Kontinuitet učenja kroz srednju školu koji dobivamo kroz ovu gimnaziju, tzv. pozitivan strah, tjera vas izvući najbolje iz sebe, pozitivnom nadmetanju i zdravoj konkurenciji, kojih u razredu nije nedostajalo. Sve je to doprinijelo našim dobrim rezultatima. Usprkos pričama, matura nije bila toliki stres, bit će i stresnijih situacija”, ocjenjuje Matko koji također nastavlja na FER-u. Da računarstvo i informacijske tehnologije nisu deficitarne, opet bi isto izabrao jer ga od malena zanimaju računala, matematika i fizika.

“Kako bih doskočila stresu i strahu od mogućeg neupisa na fakultet, odlučila sam se pojačano pripremati i na kraju je ispalo jako dobro. Iznenadio me postotak na maturi, no prijemni mi je bio primarni pa kad sam tu vidjela rezultate, nisu izostale suze radosnice”, priča buduća liječnica Ana kojoj je tijekom četiri godine školovanja najteže palo buđenje u 05:00 ujutro i putovanje iz Ivankova na nulti sat u 07:00. E to bi ukinula, dodaje. Iako ima nejasno formuliranih pitanja, ostavljen je dovoljan prostor za postići dobar rezultat, ocjenjuje Državnu maturu. Na predavanja će već 19. rujna uz tjedan pretprakse, a dječja kardiokirurgija mogući je krajnji cilj. Uz to, rado pohađa solo pjevanje u Glazbenoj školi i njemački u školi stranih jezika.

Motivacija, volja i želja za studiranjem, uz dobru organizaciju priprema, savjet je Jana Rakijašića.  “Preporuka je dobro razmisliti, planirati učenje, vrijeme, pristup maturi i organiziranost u periodu priprema koje je jako dugo pa dobra organizacija zlata vrijedi kako bi maksimizirali rezultat”, ističe budući FER-ovac koji se vidi u programerskom okruženju, ali je, dodaje, otvoren za sve što budućnost nosi.

„Mislim da su dobili dobro znanje i da su zadovoljni. Trudili su se sve četiri godine. Nisu baš svi bili 5,00, niti za to ima potrebe jer Državna matura je ono što ih lansira na željene fakultete i nju moraju riješiti najbolje. Ne manje važno, mi smo od njih puno naučili i na tome im hvala”, dodaje njihova razrednica koju su učenici često nazivali školskom mamom.

A ova generacija, podsjetimo, dvije je godine online pohađala nastavu. Složni su da su ključnu ulogu tada odigrali profesori koji su se dobro snašli. “Nismo toliko znanja propustili, u ključnim smo predmetima imali poticaj na nastavi u realnom vremenu što se pokazalo najvažnijim”, ističu.

“Mislim da nema razreda u Hrvatskoj da je ovako riješio državnu maturu i da su svi upisom na fakultet ispunili svoje prve želje”, zaključuje Melita Barić Tominac, njihov jocker zovi i danas. Jednostavno, dogodila se kemija. Ona zna kako dišu njena djeca, ovi sjajni mladi ljudi koji su svojim radom i trudom uspješno otvorili vrata svijeta odraslih.

“Uvijek sam ih učila, prvenstveno, da budu dobri ljudi, a oni su svojim odgovornim ponašanjem i uspjesima dokazali da su na pravom putu”, poručuje razrednica. Nemamo što dodati!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno