Iako je evidentno kako se dio poklonika i posjetitelja 3. Filmskog festivala glumca malko umorio nakon prikazivanja filma “General”, sinoć je na projekciji posljednjeg filma Arsena Antona Ostojića “F20” bilo i više nego dovoljno publike za jednu uistinu kvalitetnu i rijetko viđenu intimnu atmosferu. Ne čudi da je veći dio nazočnih sačinjavala naša draga mlada publika, pogotovo kad znamo da je film došla predstaviti mlada hrvatska glumačka zvijezda i glavni lik film, glumac Filip Mayer. Spomenimo kako smo se s Filipovim kreacijama upoznali još i ranije, primjerice u filmu “Koko i duhovi”, gledali smo ga i u popularnom “ZG80” te u odličnoj seriji “Uspjeh” koju je režirao oskarovac Danis Tanović.
Na projekciji filma “F20” | Foto: Slaven Nuhanović
Po završetku projekcije filma “F20” napravljen je i kratki razgovor s glumcem koji je nazočnima otkrio niz zanimljivih detalja o filmu te kako se i gdje pripremao za ovu izuzetno zahtjevnu ulogu Filipa Fabijana, koja ustvari nosi cijeli film. No kada se izašlo u predvorje kazališta GK Joza Ivakić pravi happening je tek započeo. Mlada publika je Filipa Mayera doslovno okružila u trenutku više nego ugodnog druženja s glumcem. Strpljivi Filip, pravi mladi profesionalac, za sve je našao vrijeme a poglavito ono za fotografiranje sa svojim obožavateljima. Zaista divan trenutak festivala. Filipe – hvala!
No život, a s njim i naš festival idu dalje pa je vrijeme za najavu našeg pretposljednjeg dana na kojem ćemo gledati urnebesni “Posljednji Srbin u Hrvatskoj” redatelja i scenariste Predraga Ličine. U nastavku vam donosimo detalje…
Posljednji Srbin u Hrvatskoj, 2019. | Krešimir Mikić (Mićo) | Screenshot: Kinorama

Posljednji Srbin u Hrvatskoj (20:00 sati)

Hrvatska, Srbija | 2019 | 89’
zombie komedija
Hrvatska, sedam godina nakon bankrota. Mala grupa bogatih još je bogatija, a siromašni su još siromašniji. Na svjetskoj razini je još veća borba – voda je postala dragocjenija od nafte. Da bi je se domogli, moćnici ne prezaju zaratiti, uništiti, pa čak ni ubaciti zombi-virus! Zagrebačkog bonvivana Miću, naviklog na salone za masažu, restorane i kina u kojima prati filmski serijal svoje omiljene glumice Franke Anić, zombi-epidemija zateći će potpuno nespremnog, ali će hrabro krenuti u Odiseju praćen svojom filmskom heroinom s jednim jedinim, ali teško ostvarivim ciljem: preživjeti!
Režija i scenarij: Predrag Ličina
Uloge: Krešimir Mikić, Hristina Popović, Tihana Lazović, Dado Topić, Marina Redžepović, Bojan Navojec, Jadranka Matković, Dušan Bućan, Judita Franković Brdar, Nikša Butijer, Severina Kojić, Sergej Trifunović, Karla Brbić, Tin Gregorić, Ana Vučak Veljača, Rene Bitorajac, Gloria Dubelj, Janko Popović Volarić, Jelena Miholjević, Dražen Čuček, Iva Babić, Siniša Popović, Erna Rudnički, Alen Šalinović, Tvrtko Jurić, Boris Šavija, Roko Sikavica, Ivica Zadro, Filip Sertić, Robert Ugrina
Produkcijke kuće: Kinorama, Art&Popcorn (RS)
Distribucija: 2i Film
Međunarodni festivali: FEST ožujak 2019.
Posljednji Srbin u Hrvatskoj, 2019. | Marina Redžepović (Jelena) i Dušan Bućan (Dejan) | Screenshot: Kinorama
Predrag Ličina rođen je 1972. u Zagrebu. Na ADU je studirao filmsku i TV režiju. Devedesetih je pisao filmske kritike za novine, potpisao sedamdeset glazbenih spotova i režirao tri dokumentarna filma u okviru redakcije ozbiljne glazbe HRT-a. Snimio je stotinjak reklamnih spotova, a 2012. napisao je i režirao 15 epizoda humoristične serije “Nedjeljom ujutro, subotom navečer”. 2013. režira prvi kratki igrani film “Teleport Zovko”, prikazan na brojnim festivalima, a 2019. režira prvi dugometražni igrani film “Posljednji Srbin u Hrvatskoj”.