Foto: Tomislav Jonjić

Misom zahvalnicom i tradicionalnim godišnjim koncertom KUD-a “Slavko Mađer” Cerić i gostiju, a ove godine bili su to folkloraši iz Bizovca, te nastupom grupe “Aurelius band” i druženjem uz pečenje rakije i podjelu ukusnih obroka koje su pripremile cerićke udruge, sinoć je završen program obilježavanja Dana obrane i dana općine Nuštar, 2. do 6. listopada.

I ove godine Općina Nuštar, u suradnji s udrugama s područja općine, organizirala je program kojemu je okosnica bila sjećanje na Domovinski rat i početak listopada 1991. godine kada su se na ovu općinu svom silinom obrušile nadmoćne snage velikosrpskim predznakom obilježene Jugoslavenske narodne armije potpomognute drugim oružanim formacijama iz Srbije i naoružanim pobunjenim pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. U tom naletu Marinci i Cerić nisu mogli biti obranjeni i Marinci su okupirani 1. listopada, a Cerić 2. listopada, nakon čega agresor kreće na Nuštar. Unatoč žestokim napadima, tijekom kojih je neprijatelj dva puta uspio ući u selo, 3. i 5. listopada, zahvaljujući herojskoj obrani hrvatskih branitelja, Nuštar je ostao slobodan. U znak sjećanja na slavnu bitku za Nuštar 5. listopada slavi se kao Dan općine Nuštar.

Uz prisjećanje na ta događanja ovih dana u sva tri mjesta služene su mise zadušnice te su položeni vijenci i upaljene svijeće za poginule i nestale žitelje općine Nuštar, civile i branitelje. Također, održana je tribina o Domovinskom ratu u kojoj su sudjelovali branitelji i učenici 6. i 8. razreda OŠ Zrinskih Nuštar, priređena je izložba ratnih fotografija Ante Miljka “Svjedok vremena – Nuštar, Cerić, Marinci 1991.-1998.” te je prikazan dokumentarni film “Obrana Nuštra, 5.10.1991.” autora i scenarista Mirka Adžage u režiji Kristijana Milića.

I ove godine učenici nuštarske škole trčali su uličnu utrku “Braniteljima Nuštra”, nastupile su Mažoretkinje općine Nuštar, održana je likovna kolonija, mimohod konjanika Kukuruznim putom, biciklijada te ribička nogometna, stolnoteniska i lovačka natjecanja. Središnji koncert održao je Marko Škugor.

O Nuštru danas i planovima za budućnost riječi je bilo na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća na kojoj su uručena i priznanja Općine.