Nakon bogate uvodne večeri u Filmski tjedan u Vinkovcima kojega čine 7. Antičke filmske večeri i 13. Festival dokumentarnog rock filma – DORF 2019, u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci večeras je upriličeno svečano otvorenje Antičkih filmskih večeri u sklopu kojih je po prvi puta dodijeljena nagrada “Stojan Dimitrijević“.

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca i treću godinu zaredom pripremila je bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima. Povezivanjem programa 7. Antičkih filmskih večeri i 13. Festivala dokumentarnog rock filma slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u tjednu od 19. do 24. kolovoza uživat će u projekcijama recentne filmske produkcije uz popratni program.

“Već sedmu godinu u ovom sjajnom prostoru pokušavamo povezati baštinu Vinkovaca sa najnovijim dokumentarnim filmovima i dodatnim sadržajima. Cilj nam je ostvariti još veću promociju Vinkovaca, a mislim da najbolje tek dolazi i da ćemo s ovim našim programima pokazati koliko se može i koliko su Vinkovci zapravo plodno tlo za ovakve sadržaje“, istaknuo je Toni Šarić, umjetnički direktor i osnivač.

Veselo je bilo na otvorenju ovogodišnjih Antičkih filmskih večeri koje je otvorenima službeno proglasio Davor Mecanović, zamjenik pročelnice Upravnog odjela za turizam i kulturu Grada Vinkovaca. Nakon uvodnih govora, uslijedila je i jedna novost ovogodišnje manifestacije, a radi se o dodijeli nagrade “Stojan Dimitrijević“ nazvane po pokojnom vinkovačkom intelektualcu i arheologu te velikom filmofilu. Prvi dobitnik nagrade za doprinos filmu i arheologiji je hrvatski autor dokumentarnih filmova Goran Dević iz Siska.

U dosadašnjoj karijeri napravio je oko 10 dokumentarnih i jedan dugometražni igrani film. Studirao je arheologiju i pravo, a diplomirao je filmsku i TV režiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, gdje danas radi kao docent na Diplomskom studiju režije dokumentarnog filma.

“Jako sam počašćen što ću dobiti ovu nagradu jer nosi ime velikog vinkovačkog i hrvatskog arheologa. Polaskan sam i sretan, a osobito što će večeras biti prikazan jedan od mojih najdražih filmova koji govori o svijetu koji zapravo nestaje pred mojim očima“, rekao je Dević.

7. po redu Antičke večeri otvorene su njegovim filmom “Buffet Željezara 61’“ koji bilježi kavanske razgovore vlasnika kafića, prije nego li ga zatvore zauvijek i otvore novo poglavlje u životu. Erna i Dževad vlasnici su buffeta na autobusnoj stanici kod ulaza u nekoć jednu od većih željezara istočne Europe. Iz opservacijskom tehnikom snimljenih „birtijskih razgovora“ zadnjih tjedan dana buffeta pred zatvaranje, izbija nova utopija bivših socijalističkih trudbenika, kako se dočepati Njemačke, jedinog preostalog raja na zemlji.