15 C
Vinkovci
Četvrtak, 22. veljače 2024.

Goran Kajkić (Ključ): Nakon Bruxellesa, u Strasbourgu izložba “Vinkovci, najstarije naselje u Europi”

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Nakon što je prošli tjedan bila postavljena unutar Europskog parlamenta u Bruxellesu, izložba Vinkovci najstarije naselje u Europi, ovaj je tjedan u europskoj kući u Strasbourgu.

“Izložbu je pripremio kompletni tim zastupnika Ivana Vilibora Sinčića. Bitno je istaknuti kako je ovo veliki projekt na kojem smo radili surađujući s brojnim stručnjacima gdje treba spomenuti istaknutog arheologa i profesora Aleksandra Durmana koji je ujedno i autor izložbe, te Ivana Antonovića koji je dizajner izložbe,” priopćio je gradski vijećnik Ključa Goran Kajkić, asistent Ivana Vilibora Sinčića u Europskom parlamentu.

FOTO: GORAN KAJKIĆ

Na izložbi je, pojašnjava, postavljeno trideset panoa s povijesnim razdobljima Vinkovaca.

“Može se istaknuti serijska proizvodnja metala stara oko 5000 godina te prvi europski kalendar Orion, koji datira od prije 4600 godina, koji je ujedno pronađen na području današnjih Vinkovaca, a na njemu ucrtano zviježđe iznad Vinkovaca. Rođen sam i živim u gradu kojeg s ponosom nazivam kolijevkom današnje europske civilizacije i da je današnja Europa rođena upravo na području današnjih Vinkovaca”, poručuje Kajkić iz središta Europske unije.Svrha ove izložbe, pojašnjava, upoznati je javnost s našom bogatom poviješću, potaknuti interes među građanima Europe za našim gradom, a uvjeren je da će u budućnosti to značiti i posjetitelje i izvan Europe.

“Nažalost, sadašnja vlast u Vinkovcima nije poduzela gotovo ništa kako bi se grad razvijao u povijesno, kulturno turističko središte, u jednu urbanu civiliziranu sredinu s mnoštvom sadržaja koje bi privuklo velik broj turista te domaće i strane investitore. Činjenica je da imamo pronađeno povijesno blago (te još mnogo toga i ne otkrivenog) koje nitko nema, te da su nam upravo to temelji na kojima moramo graditi našu budućnost koja bi donijela boljitak svim našim građanima, usudio bi se reći i našoj regiji. Ovo je samo jedan u nizu od projekata kojeg smo realizirali, te se zahvaljujem svima koji su nesebično sudjelovali u cijelom procesu. Radimo na idućim projektima koji su vezani upravo za ovu temu gdje sam uvjeren kako ćemo u budućnosti oživjeti našu povijesnu priču gdje će za naš grad znati Europa, a i šire,” najavljuje gradski viječnik stranke Ključ Goran Kajkić.

Glavni mu je cilj, dodaje u priopćenju, pozicioniranje Vinkovaca na jednu povijesnu arheološku destinaciju koja će biti zanimljiva mnogima jer gotovo 40% turista u svijetu zanimaju upravo ovakve teme, siguran je.

“To je ogroman potencijal jer znamo da trenutno Vinkovce posjete gosti na nekoliko dana i to samo za Vinkovačke jeseni i onda cijeli grad utihne. Imamo mogućnost da gotovo 365 dana u godini, puno toga ponudimo našim budućim turistima, ali prvo trebamo početi oživljavati našu priču u infrastrukturi i sadržaju. S obzirom na to da nisam vlast u Vinkovcima, gotovo svakodnevno radim na tome i uvjeren sam da ću tome i uspjeti. Još kada bi imamo pomoć i suradnju, a ne konstantno blokiranje i odbijanje mojih prijedloga od strane sadašnje vlasti, naš grad bi već imao bitne obrise svoje bogate povijesti. Još jednom želim napomenuti kako radim u tom smjeru i neću odustati jer to je moj životni projekt s kojim se želim odužiti svom gradu na Bosutu”, zaključuje u priopćenju za javnost.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno