21 C
Vinkovci
Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Goran Vučko vlasnik međunarodne licence za instruktora ronjenja

Više od autora

Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Iz Ronilačkog kluba Vinkovci nedavno je „sijevnula” lijepa vijest kako su tri njegova člana; Danijel Kučinić, Goran Vučko i Mario Tandarić postali instruktori ronjenja. Kučinić i Vučko nakon dodatne izobrazbe postali su instruktori ronjenja kategorije I1, a Tandarić je napredovao u kategoriju instruktor ronjenja I2. Sve se to odvilo pod budnim okom delegata iz Hrvatskog ronilačkog saveza i asistenata u Ronilačkom centru Draulik na Braču.

Ovim licencama obrazovni kapaciteti vinkovačkog ronilačkog kluba dodatno su ojačani, čime će biti još spremniji dočekati buduće ronioce koji će kod njih započeti i nastaviti svoju ronilačku avanturu, istaknuli su tom prigodom iz RK Vinkovci koji je osnovan u jesen 2019. i ove godine puni pet godina postojanja. Trenutno je u klubu aktivno 40 članova koji za cilj imaju promociju prije svega zdravog života, sporta, rekreacije i podizanje ekološke svijesti jer često sudjeluju u ekološkim akcijama čišćenja rijeke, jezera i mora. Osim toga, smisao vinkovačkog ronilačkog kluba je, uz ronjenje, i zabava, putovanja i uživanje u prostranstvima i dubinama voda.

Dobivene međunarodne licence za instruktore ronjenja od velike su važnosti za Ronilački klub Vinkovci. „Za naš klub to je bitna stavka jer kolege Kučinić i Tandarić te moja malenkost sada posjedujemo međunarodnu licencu za instruktore što znači da samostalno možemo obučavati buduće ronioce. Do sada je naš klub iznjedrio oko 30-ak novih ronilaca početnika, ali uz pomoć Petronija Tasića i njegovog ronilačkog centra „Draulik” na otoku Braču”, rekao je predsjednik Ronilačkog kluba Vinkovci Goran Vučko.

Entuzijasti i ljubitelji ronjenja iz vinkovačkog kluba gotovo su svaki vikend negdje pod vodom. Upravo je nedavno ekipa od šest ronioca vinkovačkog kluba provela na više lokacija sjevernog Jadrana i uživala u predivnim zaronima u obasjano more.Članovi često idu na ekološke akcije, samostalno rone ili prisustvuju stažnim zaronima, ističe Vučko, a pokušavaju razvijati klub koliko mogu i koliko im sredstva to dozvoljavaju.

„Cilj je održavati dva puta godišnje školu ronjenja za početnike, vadimo otpad i plastiku s dna jezera i mora, a nekoliko puta godišnje i održavamo i čistimo naša vinkovačka jezera i kupalište Banja. Jednostavno volimo roniti i pri tome pomoći našim sugrađanima”, poručuje predsjednik Ronilačkog kluba Vinkovci i ovom prigodom poziva sve koji žele probati roniti i iskusiti čaroliju boravka pod vodom da se jave jer im oni to mogu i omogućiti.

Jer, kaže Goran Vučko, znanstveno je dokazano kako je ronjenje puno bliže meditaciji nego sportu.

Povezani članci

Posljednje objavljeno