Tisuće vjernika pohodilo je i ove godine Gospino svetište u Ilači, jedno od četiri najveća marijanska svetišta na istoku Hrvatske, koje se u napisima često opisuje riječima “što je Lourdes za Francusku, to je Ilača za Srijem.“

Ilačka župa spominje se 1612. godine, a godine 1865. nekoliko stotina metara dalje od crkve pojavio se nasred kolnog puta, na mjestu današnje kapelice, izvor vode gdje se iste večeri zbilo i ukazanje Gospe, sedam godina nakon lurdskog ukazanja.

Uz izvor se vežu čudotvorna ozdravljenja, a svetište Gospe “na Vodici“ otad su počeli posjećivati brojni hodočasnici. Iste godine kada se dogodilo ukazanje, postavljen je uz izvor kip Majke Božje, a 1867. godine započela je gradnja crkve koja je posvećena na Veliku Gospu 1870. godine. Štovanje Gospe “na Vodici” odobrio je biskup Strossmayer.

Vjernici svake godine na blagdan Velike Gospe dolaze u Ilaču, ali hodočašća se održavaju i na druge marijanske blagdane, dok mnogi namjernici dolaze na “Gospinu vodicu” i preko cijele godine. Mnogi hodočasnici do svetišta dolaze pješice. Nakon stradanja ratne 1991. godine svetište je iznova uređeno, oko crkve je liturgijski prostor za hodočasnička slavlja, ispovjedaonice, križni put, nadstrešnice za hodočasnike koji provode noć u molitvi, te kuća za svećenike koji su na usluzi hodočasnicima.

Mnogi vjernici u Ilaču dolazili su radi raznih nakana, a ne propuštaju kući ponijeti malo vode s izvora koji najviše privlači bolesne koji u Ilači traže ozdravljenje i koji su mnogi i ozdravljali.

Svake godine u ovo svetište hodočasti i bračni par Jasminka i Darko Benić iz Andrijaševaca. Jasminka je inače rodom iz Donjeg Novog Sela te stoga Ilačko svetište ima posebno mjesto u njezinom životu.

“Još kao dijete svake sam godine uoči blagdana Velike Gospe u Ilači, a to sam nastavila i nakon što sam se udala u Andrijaševce.”, rekla nam je Jasminka te dodala da posljednjih godina u Ilaču idu automobilom, ali kako je bilo godina kada su se iz Andrijaševaca u Ilaču znali zaputili i pješice.

“Kao i svi ostali koji posjete ovo svetište ja i moja obitelj ovdje nalazimo svoju duhovnu okrjepu i snagu za život, ali se i zahvalimo dragoj Gospi za sva dobra koja smo dobili i doživjeli.”, kaže nam Jasminka.