Ovogodišnji, 12. Gospodarski sajam Cvelferije u Drenovcima je prošli vikend okupio pedesetak izlagača, kako onih domaćih, tako i onih iz susjedne Bosne i Hercegovine i Vojvodine, ali i brojne posjetitelje.

Cvelferski sajam i ove je godine tradicionalno bio bogat izlošcima, pa se tu našlo svega, od plodova s polja prerađenih u sokove, pekmeze, džemove, tjesteninu, slatku i ljutu papriku, suhomesnate i mliječne proizvode, rakije i likere, med i pčelinje proizvode, do ručnih radova brojnih udruga.

Sajam je održan u organizaciji Općine Drenovci i Poljoprivredno-poduzetničkog Inkubatora Drenovci. Na okruglom stolu “Razvojni programi i potpore”, koji je organiziran u sklopu sajma, govorila je Ana Cvitković-Komesarović, direktorica LAR Vjeverica. Ona je prezentirala pripreme Intervencijskog plana za Grad Županju i općine Babina Greda, Bošnjaci, Cerna, Drenovci, Gradište, Gunja, Štitar i Vrbanja. Istaknula je metodologiju, te aktivnosti koje predstoje da bi plan bio usvojen i da bi do 1. siječnja 2021. područje županjske Posavine imalo svoja sredstva za konkretne planove.

Matej Brnić, direktor PP Inkubatora Drenovci predstavio je usluge krajnjim korisnicima. “Naš Inkubator ima dva edukacijska proizvodna postrojenja, jedan za proizvodnju proizvoda od brašna, a drugi za proizvode od voća i povrća. Vidan je napredak jer smo na početku godine imali 13, a sada imamo 21 korisnika”, naglasio je Brnić.

I ove godine u okviru sajma održano je ocjenjivanje pekmeza i džemova, koje je obavila stručna komisija koju su činili ocjenjivači s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka. U ime nagrađenih zahvalio je dvostruki dobitnik, vlasnik OPG-a Luka Matajić iz Drenovaca. Nagrađeni su za džem: 1. OPG Luka Matajić, Drenovci, za džem od marelice, 2. OPG Dragana Mandić, Drenovci za džem od kupine, 3. OPG Ljubinke Rađenović, Drenovci za džem od šljiva. Nagrađeni su za pekmez: 1. OPG Zdenke Ćosić, Vrbanja za pekmez od nektarina, 2. OPG Luke Matajić, Drenovci za pekmez od šljiva, 3. OPG Marice Iljić, Vrbanja za pekmez od šljiva.