21 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Gosti iz galaksije (1981.)

Više od autora

- vl promo-


fcf_gosti-iz-galaksije_1981_ST

Gosti iz galaksije hrvatsko-češki je dugometražni film iz 1981. godine kojeg je režirao Dušan Vukotić. To je jedan od rijetkih znanstveno-fantastičnih filmova u hrvatskoj kinematografiji. Filmske lokacije snimane su u Dubrovniku. Specijalne efekte napravio je Jan Svankmajer dok je kostime izradila Jasna Novak.

Robert je pisac ZF romana koji otkrije da može materijalizirati svoje misli. Svi misle da je lud, no kad psihijatru ispriča da su, kad je bio beba, njegovom ocu izrasle grudi da bi ga mogao nahraniti, doktor zaključi da Robert boluje od rijetke bolesti koja se zove telurgija, a to je sposobnost da se snagom volje predmeti i bića materijaliziraju u stvarnosti. Njegova djevojka Biba ima sve manje razumijevanja za Robertovo pisanje i izmišljotine, ali mu povjeruje kad sama vidi troje izvanzemaljaca: Andru i dvoje djece. Naime, ta su bića doista odlučila posjetiti Zemlju ne bi li se susreli sa svojim stvoriteljem – Robertom. No njihov boravak izazvat će niz nezgodnih, pa i zastrašujućih situacija …

fcf_gosti-iz-galaksije_1981_poster

Gosti iz galaksije crtanofilmskog klasika Dušana Vukotića jedan je od najbizarnijih filmova hrvatske kinematografije. Nevjerojatan spoj SF horora i parodije, s elementima melodrame i obiteljskog filma, intoniran kao mješavina tzv. trasha i campa, danas je omiljeno djelo domaćih kultista. Na uglednom međunarodnom festivalu fantastike Fantasporto u Portu (84.), film je dobio Međunarodnu nagradu za fantaziju za scenarij (ex aequo sa ‘Tajanstvenim dvorcem u Karpatima), za scenarij u Trstu 1981., prvu specijalnu nagradu žirija, Imagfic (Madrid) 1982., Grand prix, Grand prix publike, nagradu FIPRESCI, nagradu žirija za najbolju masku, nagradu publike u Cadizu 1982. te glavnu nagradu za režiju u Bruxellesu 1983.

U glavnim se ulogama pojavljuju Žarko Potočnjak, Lucie Žulova, Ksenija Prohaska, Rene Bitorajac, Ljubiša Ssamardžić, Ivana Andrlova, Cvijeta Mesić i Petr Drozd.

VIDEO

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno