14 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Gostovanje “Šumara” na Busojaras festivalu u Mohaču

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

KUD „Šumari” Vinkovci bilježi još jedno lijepo gostovanje. Prošli tjedan bili su u Mađarskoj na Busojaras festivalu u Mohaču, Mađarska Baranja.

„Šumari” su, ističu, ponosno predstavljali Slavoniju svojim plesnim izvedbama, na Busojaras festivalu ili Pohodu bušara, koji simbolizira kraj zime i obilježava se događajima kao što su maskiranje i tradicionalni plesovi.

Foto: KUD “Šumari” Vinkovci

Naši talentirani plesači nastupili su na dvije pozornice s dvije prekrasne koreografije Slavonije, donoseći sa sobom duh i ljepotu naše tradicije. Uz prepoznatljive korake i ritmove, očarali su publiku svojom energijom i strašću prema folklornom nasljeđu”, ističu U KUD-u.

Pohod bušara, koji je nastao kao pokladni običaj šokačkih Hrvata početkom 17. stoljeća, danas je postao zaštitni simbol grada Mohača i važan dio identiteta lokalnog stanovništva. Manifestacija je prerasla u društveni događaj od velikog značaja, istovremeno obilježavajući važne povijesne trenutke i održavajući živom tradiciju i kulturu.


Foto: KUD “Šumari” Vinkovci

Nastup KUD-a Šumari na festivalu Busojaras nije samo bio izvanredan plesni spektakl, već i prilika za promociju hrvatske kulturne baštine i međunarodnu suradnju. Sudjelovanje na ovom festivalu pružilo je našim članovima nezaboravno iskustvo i priliku da podijele ljepotu slavonske tradicije s publikom diljem svijeta”, ističu vinkovački folkloraši.

Hvala svima koji su podržali našu izvedbu i pridružili nam se na festivalu Busojaras. Ovo je bio poseban trenutak za KUD „Šumari”, ali i za cijelu našu zajednicu, te se radujemo budućim prilikama za promicanje i očuvanje naše bogate kulturne baštine”, kažu „Šumari”.

Foto: KUD “Šumari” Vinkovci

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno