S ciljem uključivanja djece s teškoćama u razvoju u redovite vrtićke skupine i potpore djeci i roditeljima, Grad Vinkovci posredstvom Udruge osoba s invaliditetom „Bubamara“ već drugu godinu financira rad pomoćnika u Dječjem vrtiću Vinkovci.

Grad Vinkovci odlučio se na financiranje pomoćnika u vrtiću zato što je ta pomoć djeci s teškoćama u razvoju nužna, a nije osigurana putem projekta Ministarstva znanosti i obrazovanja, koji je obuhvatio samo djecu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, ističe Andrea Vinković, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Grad Vinkovci i ovdje je pokazao socijalnu osjetljivost te je izašao ususret roditeljima osiguravši sredstva za pomoćnike u vrtićima i time se svrstao među rijetke gradove u Hrvatskoj koji su se na to odlučili. Projekt se provodi temeljem ugovora koji su potpisali gradonačelnik Ivan Bosančić, predsjednik “Bubamare” Tomislav Velić i ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci Suzana Zidar.

“U prošloj pedagoškoj godini Grad je financirao rad 4 pomoćnika, a u ovoj, s obzirom na iskazane potrebe Dječjeg vrtića Vinkovci, broj pomoćnika povećao se na 6. Tako sada imamo pet pomoćnika za petero djece, po jednog u Pčelici, Budućnosti i Vladimiru Nazoru te dva u Našoj radosti, dok jedan pomoćnik brine o troje djece koja polaze program predškole u Vladimiru Nazoru”, ističe Andrea Vinković.

O tome što pomoćnik u vrtiću znači za dijete i za ustanovu, ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci Suzana Zidar ističe: “Koliko je to važno govori činjenica da smo, iz dana u dan, sve sigurniji da boravak djece s poteškoćama u vrtićima ne bi bio moguć bez njihove pomoći. Osim što su važni samoj djeci u obavljanju njihovih redovnih radnji da bi funkcionirali najbolje što mogu, ujedno i omogućuju da odgojiteljice mogu brinuti o drugoj djeci u skupini i pri tome ispunjavati svoje obveze”.

Predsjednik “Bubamare” Tomislav Velić ističe kako je pitanje asistenata u vrtiću i dalje velik problem jer rješenja na državnoj razini još uvijek nema pa je inicijativa Grada Vinkovaca više nego dobro došla. “Malo je gradova u Hrvatskoj koji se odlučuju na ovako nešto i zato smo zahvalni i Gradu i gradonačelniku Bosančiću, kao i Dječjem vrtiću Vinkovci. Raduje nas što se ovaj projekt nastavlja i u ovoj pedagoškoj godini”, ističe Velić.