U maloj vijećnici Grada Vinkovaca danas je potpisan ugovor kojim se Grad Vinkovci obvezuje financirati program asistenata za djecu s teškoćama u razvoju u Dječjem vrtiću Vinkovci za pedagošku godinu 2018./2019.

Ugovor kojim se Grad Vinkovci obvezuje financirati program asistenata u Dječjem vrtiću Vinkovci za pedagošku godinu 2018./2019. danas su potpisali gradonačelnik Ivan Bosančić, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Bubamara Vinkovci Tomislav Velić i ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci Suzana Zidar. Ugovorom su za potrebe djece s teškoćama u razvoju vrtićke dobi osigurana četiri asistenta, dva u DV “Vladimir Nazor” te po jedan u DV “Pčelica” i DV “Budućnost”, a ovim programom Grad Vinkovci svrstao se među vrlo rijetkle jedinice lokalne samouprave koje su se odlučile financirati zapošljavanje asistenata u vrtićima.

“To je problem na koji su nam ukazali roditelji koji imaju djecu s teškoćama u razvoju i koji nikako nismo mogli zanemariti. Zajednički smo, Grad, Dječji vrtić Vinkovci i Udruga osoba s invaliditetom Bubamara, pronašli rješenje problema. Riječ je o tome da smo osigurali financiranje zapošljavanja četiri asistenta i nadamo se kako smo time uspjeli riješiti problem koji u ovom trenutku objektivno postoji. Ovo je početak, svojevrsni pilot projekt, vidjet ćemo kako će funkcionirati ovako kako je zamišljeno, a očekujemo i sugestije roditelja i odgojiteljica u vrtiću. Mogućnost modificiranja ovog programa je otvorena, a sve kako bi iznašli najbolji model na korist djeci”, istaknuo je gradonačelnik Bosančić.

Tomislav Velić istaknuo je kako je pitanje asistenata u vrtiću prilično velik problem za djecu s teškoćama u razvoju i njihove roditelje. Rješenje ovoga problema na državnoj razini stalno se prolongira te su roditelji i djeca, ali i udruge koje to rade, a Bubamara već godinama radi asistenture, uvijek u neprilici kako iznaći sredstva. “Zahvalni smo Gradu Vinkovcima na pokazanoj socijalnoj osjetljivosti. Znam iz iskustva da mnogi gradovi i općine u Hrvatskoj ovaj problem guraju pod tepih, a evo u našem slučaju, prije nego što smo se mi stigli obratiti za pomoć, Grad se obratio nama i zatražio partnerski odnos u rješavanju ovog problema. Zato smo vrlo zahvalni i Gradu i gradonačelniku Bosančiću kao i Dječjem vrtiću Vinkovci u kojem pokazuju osjetljivost za djecu s teškoćama, a kojima asistent znači puno bolje napredovanje, puno bolju inkluziju i integraciju u društvo. Naravno da će biti lakše i tetama u vrtiću, a nama kao udruzi je veliko zadovoljstvo i čast raditi u gradu kao što su Vinkovci jer do sada se nije dogodilo da smo nešto tražili i bili odbijeni. S obzirom na to da poznam scenu civilnog društva odnosno udruga osoba s invaliditetom diljem Hrvatske, mogu reći kako je ovo jedna od uspješnijih priča i na nacionalnoj razini”, istaknuo je Tomislav Velić izrazivši nadu kako će u dogledno vrijeme ovaj problem biti riješen sustavno na državnoj razini te neće ovisiti o dobroj volji lokalnih uprava.

Suzana Zidar istaknula je kako se Dječji vrtić Vinkovci vrlo rado uključio u ovaj hvale vrijedan projekt. “Bit će to zapravo iskušavanje i praćenje kako će se odvijati rad s asistentima u vrtićima s obzirom na to da smo mi svih ovih godine imali djecu s teškoćama u vrtićima, ali naši vrtići ne raspolažu potrebnim materijalima niti je osoblje educirano za takav rad. Spremno smo zakoračili u ovo bez obzira na uvjete koje posjedujemo. Stavili smo na raspolaganje svoje prostore, materijale koje imamo, odgojiteljice koje će biti na raspolaganju asistentima što god im zatreba. Nadam se da ćemo ovu godinu s asistentima uspjeti proći onako kako bi to bilo najbolje prije svega za djecu, za roditelje kao i za one koji obavljaju taj zahtjevan posao”, istaknula je Suzana Zidar.