Predsjednik Stožera civilne zaštite Grada Vinkovaca, gradonačelnik Ivan Bosančić, danas se obratio građanima poručivši da svi moramo ustrajati u borbi protiv koronavirusa, pridržavati se propisanih mjera i činiti sve ono što je potrebno kako bi se što prije vratili normalnom životu. “Svakodnevni apeli stožera i epidemiologa došli su do vaših domova i upravo radi toga toliko dugo smo se uspjeli othrvati globalnoj situaciji s brojem oboljelih, no nažalost i naša županija posljednjih dana bilježi rast oboljelih od virusa COVID-19. Hrvatska upravo ulazi u najkritičniju fazu borbe protiv koronavirusa i sudjelovanje svih nas u toj borbi ključna je stvar. Poruke epidemiologa su kratke i jasne u ovoj borbi protiv širenja zaraze, izbjegavajte kontakte, ostanite u svojim domovima te zaštitite starije i bolesne. Izlazite samo u slučaju osnovnih životnih potreba, odnosno odlaska na posao, u trgovinu ili ljekarnu. Posebno apeliram na naše starije sugrađane koji su najrizičnija skupina da ne izlaze iz svojih domova, a mlađe sugrađane molim da opskrbe starije sa svime što im je potrebno”, istaknuo je gradonačelnik.

Napomenuo je da, ukoliko je nekome potrebna pomoć može se obratiti i na naš telefon 032 337 200 koji je otvoren od 0 do 24 sata za građane Vinkovaca. Na pitanje kakvo je stanje u gospodarstvu i jesu li poslodavci počeli davati otkaze radnicima, gradonačelnik je rekao da još uvijek nismo u toj fazi.

“Stanje još uvijek nije toliko alarmantno, mislim da poduzetnici još uvijek koriste svoje unutarnje rezerve. Kontinuirano smo s njima u kontaktu i siguran sam da će oni to moći još neko vrijeme, naravno uz sve mjere pomoći, kako gradske tako i one državne. No to ne može predugo trajati, zato je važno da svi poduzmemo sve da zaustavimo pandemiju i vratimo se normalnom životu”, naglasio je.

“Vjerujem da su ovi dani napeti i puni neizvjesnosti za sve nas, ali ovim putem zahvaljujem vam svima na savjesnosti i odgovornosti. Prazne ulice grada pokazale su kako ste naše apele i upute shvatili ozbiljno i odlučili sačuvati svoje zdravlje, zdravlje vaših najmilijih, ali i zdravlje cijele naše zajednice. Pridržavanjem svih danih uputa direktno pružate podršku zdravstvenom sustavu i prema mišljenju stručnjaka pridonosite velikoj vjerojatnosti suzbijanja širenja virusa unutar 4-6 tjedana i postupnog smanjivanja mjera izolacije. Budimo ujedinjeni kao što smo uvijek bili kada je potrebno. Apeliram na sve da ostanete pribrani i mirni, ne dopustite panici i strahu da zamjeni mir u vašim domovima. Iskoristite ovo vrijeme izolacije za druženje s vašim ukućanima koje vam je dosad bilo ograničeno radi brojnih obveza. Posvetite se svemu onome što volite, a što inače ne stižete radi poslovnih i drugih obveza”, poručio je gradonačelnik.

Ovim putem zahvalio je liječnicima, medicinskom osoblju i ostalom tehničkom osoblju unutar zdravstvenog sustava, kao i svim zaposlenicima u privatnom sektoru koji svojim radom opskrbljuju sve građane. “Zahvaljujem svima vama koji ste sukladno uputama prilagodili svoje životne navike trenutnoj situaciji, a isto tako još jednom apel ide i prema osobama kojima su propisane mjera samoizolacije da se njih i pridržavaju kako ne bi doveli u pitanje svoje zdravlje, ali i zdravlje svojih najmilijih koji su kršenjem mjera zapravo i najugroženiji. Stožer civilne zaštite Grada Vinkovaca stoji vam na raspolaganju tijekom cijeloga dana, a sve što radimo, radimo za dobro svih nas”, zaključio je.