28 C
Vinkovci
Utorak, 23. srpnja 2024.

Gradonačelnik Kenzingena: Gostoljubivost i susretljivost Vinkovčana ne može se nadmašiti

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

U Vinkovcima će od 15. do 19. rujna boraviti izaslanstvo prijateljskog grada Kenzingena.

U autobusu koji će ih izravno dovesti na 57. Vinkovačke jeseni bit će članovi Vinkovačkog kruga prijatelja, gradskih vijećnika i gradskih zastupnika, praćeni prijavljenim stanovnicima Kenzingena koji su izrazili želju osobno doživjeti i sudjelovati u najvećoj tradicijskoj manifestaciji ovog dijela Europe. Stižu o svom trošku. Suukus dosadašnje suradnje sveden na brojke su 1 200 Vinkovčana na razmjeni u Kenzingenu i 800 njihovih građana koji su posjetili grad na Bosutu.

Foto: Grad Kenzingen

Tim povodom, gradonačelnik Kenzingena Matthias Guderjan najavio je radost dolaska u grad pobratim i objasnio u čemu je tajna ove neraskidive veze posljednjih 30 godina.

  • Sa suradnicima stižete na 57. Vinkovačke jeseni. Kakve emocije vas prožimaju pri svakom dolasku u grad na Bosutu i kakav dojam na Vas ostavlja najveća tradicijska manifestacija u ovom dijelu Europe?

Meni osobno ovo je deseti dolazak u Vinkovce i svaki put budem duboko impresioniran gostoprimstvom i pozitivnim promjenama u samom gradu od mog prethodnog dolaska. „Vinkovačke jeseni“ su svaki put neodoljiv doživljaj i mislim da se običaji, povijesno nasljeđe i ljubav prema domovini ne mogu dojmljivije predstaviti.

  • Ptičica nam je šapnula kako Vi i vaši sugrađani jako volite slavonske tamburaše koji su bili prava atrakcija na nedavnom Stadtfestu u Kenzingenu ?!

U Kenzingenu su u više navrata gostovali vinkovačka Muška pjevačka grupa „Lipa“, folklorne skupine „Lisinski“ i „Šumari“, crkveni zborovi, različiti tamburaški sastavi, nedavno ponovo „Čudni 5“ i pri tome napravili najbolju promidžbu slavonske kulture. I sam jako volim ovu glazbu sa svojim rasponom od melankolije do radosti. Tamburaški sastav „Čudni 5“ je nedavno neumornim izvođenjem hrvatskih pjesama oduševio posjetitelje našeg Povijesnog Stadtfesta u Kenzingenu. To je bilo sjajno!

  • Prijateljstvo koje traje neprekidno već 30 godina nastavili ste njegovati naslijedivši od vaših prethodnika. U čemu je tajna ovako čvrste veze dvaju udaljenih gradova i dvaju mentalitetom različitih naroda?

Koliko god nam jezici bili različiti, toliko je i sličnosti među nama: ljubav prema domovini, marljiv rad ljudi, uživanje u slavlju. Prije svega, kroz susrete su nastala prijateljstva, a razmjene na kulturnom i političkom polju nam također daju priliku da učimo jedni od drugih i proširimo vlastite horizonte.

  • Znači li to, kako ovkva prijateljstva nadrastaju sve politike i stranačke boje, čiji god predznak nosile?

Stranačka politika ili politički stavovi ne igraju nikakvu ulogu u našem partnerstvu, barem dok politički stavovi nisu ekstremni. Naprotiv, netko tko ima drugačije političko mišljenje od mene možda je zanimljiviji sugovornik.

  • Uz humanitarne početke, veliki broj mladih sudjelovao je u razmjeni učenika. Jezično obogaćeni, većina je svoj akademski put nastavila upravo izborom studija njemačkog jezika u Hrvatskoj ili u Njemačkoj. Raduje li vas činjenica koliko ovakva prijateljstva mladima nude veće šanse za postati građanima svijeta?

Nakon humanitarnih projekata, susreti mladih uvijek su bili u središtu odnosa. Susreti mladih grade mostove prema budućnosti i ruše kulturne barijere. Gimnazije u oba grada su vrlo važne i razmjene učenika će se nastaviti nakon pauze zbog pandemije, najkasnije sljedeće godine. Susreti na razini udruga i klubova su naravno poželjni i bit će i budućnosti podržani. Kod nas su već boravili mladi nogometaši i stolnotenisačice iz Vinkovaca i znam da bi naš stolnoteniski klub želio doći u Vinkovce.

  • Osim prijateljstva dva grada, razvila su se tijekom godina i brojna privatna, obiteljska prijateljstva kako vodećih ljudi, još više između obitelji učenika koja do danas traju. Čini se kako se i vi u Vinkovcima već osjećate domaćima, a jednako i mi u Kenzingenu?

Gostoljubivost i susretljivost Vinkovčana ne može se nadmašiti, a putovati u Vinkovce je kao posjetiti prijatelje. Ako se stalno sastajete, zbližavate se i veselite se sljedećem susretu i kod vas i kod nas, iako mi sami nikada nećemo biti tako dobri domaćini kao naš grad partner.

  • Na pomolu je i nova kulturna suradnja. Od sljedećega broja Godišnjak Ogranka Matice hrvatske Vinkovci i časopis Die Pforte Povijesnoga društva “Pforte“ redovito će razmjenjivati članke zanimljive drugoj strani. Možda neki ne razumiju, ali zbog čega su važne ovakve suradnje između gradova?

Naravno da je jako važno, jer tako više učimo jedni o drugima. Publiciranje monografije o partnerstvu gradova Vinkovaca i Kenzingena u izdanju Ogranka Matice hrvatske Vinkovci na hrvatskom jeziku i Povijesnog društva Pforte Kenzingen na njemačkom jeziku bio je izvrstan zajednički projekt, sadržajni vrhunac našeg dosadašnjeg partnerstva.

  • Što je još u planu za budućnost?

Razmjene mladih, uključujući praksu učenika Srednje strukovne škole Vinkovci kod naših obrtnika, trebale bi se intenzivirati i trebali bismo kroz suradnju udruga podržavati susrete naših građana. Kenzingen će 2024. godine svečano obilježiti 775. obljetnicu proglašenja gradom. U tom obilježavanju važnu ulogu bi trebalo odigrati partnerstvo naših gradova.

  • Vinkovački listproslavio je 13. rujna 70 godina. Posljednjih 30 godina rado smo pratili sva događanja koja su spojila i pobratimila dva europska grada. Što biste poručili Vinkovčanima u povodu trideset godina neraskidivog prijateljstva Kenzingena i Vinkovaca?

Gradu Kenzingenu i njegovim građankama i građanima čast je biti partnerima Vinkovcima. Nama je istovremeno i obveza i čast njegovati i razvijati ovaj odnos. Srdačno pozivam sve u Vinkovcima i Kenzingenu da sudjeluju u tome i povezujem to s izrazima srdačne zahvale svima koji su u proteklih 30 godina doprinijeli stvaranju i razvoju prijateljstva i partnerstva naših gradova. Naposljetku, s velikom ulogom tu pripada i Vinkovački list! Hvala vam puno!!!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno