Kontaktirajte nas

Aktualno

Gradska knjižnica uz Dan grada: Program u znaku vinkovačkih autora

Objavljeno

-

Više sadržaja u prigodi Dana grada upriličila je Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci. Dok se u izložbenom prostoru Knjižnice može pogledati izložba mladih vinkovačkih umjetnica: Ane Čolaković, Mirele Blažević, Diane Mataković, Irene Čuljak, Ive Muškić, Antonije Magdić i Ene Janković Vidmar, u sinoćnjem programu također su se predstavili vinkovački autori.

Nakon pozdravnih riječi ravnateljice Vedrane Lugić, ovu vinkovačku priču moderirala je knjižničarka Željka Djeke, a otvorilo ju je predstavljanje knjige „Tragovi vremena, vinkovačke spomen-ploče” njihovoga radnog kolege Tihomira Marojevića, višeg knjižničara.

Knjiga je objavljena početkom godine u izdanju Hrvatskog povijesnog i športskog društva „Hrvatski sokol” Vinkovci, a u pšredstavljanju je sudjelovao i urednik mr.sc. Zlatko Virc, predsjednik “Hrvatskog sokola”. Vinkovci su, moglo se čuti, bogatiji za još jednu knjigu o svojoj povijesti. Ovaj put predstavljene su vinkovačke spomen-ploče, spomenički objekti kojima se odaje počast zaslužnim osobama, ustanovama, udrugama…

„Knjiga je temelj koji će se nadograđivati, s novim spomen-pločama i spoznajama o uklonjenima. Već sada sam otkrio još nekoliko spomen-ploča koje treba dodati. Ova knjiga u principu predstavlja presjek kulturno-političke povijesti grada u posljednjih 140 godina, od 1879. godine kada je postavljena prva spomen-ploča u Vinkovcima, caru Franju Josipu i Franji Filipoviću”, istaknuo je Tihomir Marojević.

Njenim čitanjem, kazao je, dolazi se do spoznaja kako se povijest u jednom trenutku tumači na jedan način, a u nekom drugom trenutku na drugi način. “Moja osnovna namjera je da se javnost, posebice Vinkovčani, upoznaju s bogatstvom svoga grada, a to su ljudi. Da si osvijeste kako iz Vinkovaca dolaze veliki umjetnici i znanstvenici, veliki političari i vojnici i da na to nasljeđe moramo biti ponosni, ali da se prema tome nasljeđu moramo odgovorno ponašati i biti dostojni svega što su nam oni ostavili”, istaknuo je Marojević.

U nastavku večeri uslijedila je projekcija jednominutnog filma o kojemu se, kao i o njegovom autoru Saulu Tikviću, ovih dana puno pričalo. Saul i njegov tim: Davorin Krešić, Dunja Šaran i Dario Hegeduš, napravili su najbolji film o županiji u kojoj žive. Riječ je o pobjedničkom uratku projekta Moja.hr. Prvo mjesto donijelo je i vrijednu nagradu autorima, a Vukovarsko-srijemskoj županiji domaćinstvo završne svečanosti projekta Moja.hr. u 2022. godini.

Večer u Knjižnici povodom Dana grada i završila je u znaku filma, a prikazan je dokumentarni film Darka Stojanovića Stoje iz 2019. godine pod nazivom „Stoljeće je iza nas” posvećen vinkovačkoj Cibaliji u povodu 100. obljetnice osnutka kluba.

Materijal za film, istaknuo je autor, počeo je prikupljati još negdje 2007. godine. Nije to bila laka zadaća. „Meni je najvažnije bilo pronaći neke dokaze koji svjedoče o povijesti našega kluba s obzirom na to da je dosta toga uništeno, izgubljeno, neadekvatno čuvano… Na temelju onoga što mi je bilo dostupno nastao je film za koji možemo reći da je određena rekonstrukcija povijesti s obzirom na manjak dokumentacije, a ono što sam pronalazio, pronalazio sam diljem Hrvatske, od Osijeka, Zagreba sve do Dubrovnika, od arhiva do privatnih zbirki”, istaknuo je Darko Stojanović Stoja.

Sve to, zajedno s izjavama sugovornika, trebalo je uklopiti u jednu logičnu priču, a ta priča obuhvatila je razdoblje od osnutka 1919. godine do prestanka djelovanja kluba pod imenom Cibalia neposredno po završetku II. svjetskog rata. Tako da priča o 100 godina Cibalije u ovom filmu nije završena te čeka svoj nastavak.

Aktualno

U županiji bez novopozitivnih na koronavirus

Objavljeno

-

Napisao/la

    225 pregleda

U Vukovarsko – srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na COVID-19. Nema ni preminulih.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih je 12.452, od kojih je 12.105 izliječenih, a ukupno je preminulo 259 osoba.

Trenutno je u županiji 7 osoba na bolničkom liječenju.

U protekla 24 sata testirano je 138 osoba, te ih je ukupno do sada testiranih na području županije 77.066.

U samoizolaciji se nalazi 191 osoba.

Nastavi čitati

Aktualno

Na Ljetnom se kinu tražilo mjesto više

Objavljeno

-

Napisao/la

    216 pregleda

Najmlađi žitelji grada napokon su dočekali održavanje Ljetnog kina koje već tradicionalno posljednjih desetak godina organizira Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci pod pokroviteljstvom Grada. Svako se Ljetno kino razlikuje po svojoj tematici, a ove je godine podređeno isključivo mališanima i prikazivat će se samo animirani sinkronizirani filmovi.

Tako su jučer oni najmlađi uživali u dvorištu knjižnice uz Priču o igračkama 4, dobro društvo i još bolji ambijent. Sva mjesta bila su popunjena, a animirani se film gledao na pravom filmskom platnu što je još uvelike pridonijelo dojmu.

Projekcija prvog animiranog filma, The Angry Birds 2, po rasporedu je bila predviđena za prošli petak, ali zbog kiše i lošeg vremena se nažalost morala otkazati. Na raspored će ponovno doći nakon svih ostalih planiranih crtića, odnosno 20. kolovoza. Osim toga, za 30. srpnja planiran je Tko se boji vuka još, nakon toga, 6. kolovoza, simpatični bik Ferdinand te na samom kraju Snježno kraljevstvo 2 za 13. kolovoza.

Nastavi čitati

Aktualno

Periska nije suvenir!

Objavljeno

-

Napisao/la

    238 pregleda

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja putem akcije “Jeste li ih vidjeli?” poziva građane da dojave lokacije na kojima su opažene žive jedinke.

Cilj akcije koju provodi Zavod za zaštitu okoliša i prirode jest identifikacija i očuvanje živih jedinki plemenite periske (Pinna nobilis) u prirodi te praćenje stanja njezine populacije, koja je trenutno pod visokim rizikom od izumiranja u cijelom Sredozemnom moru, priopćilo je Ministarstvo.

Od prve pojave zaraze i masovnog pomora u hrvatskom dijelu Jadranskog mora potvrđeno je 17 živih jedinki plemenite periske u prirodi, na različitim lokacijama duž Jadrana. “Sve je manji broj živih jedinki u moru pa je za opstanak vrste ključno pronaći potencijalno otporne jedinke koje bi se dalje mogle razmnožiti i stvoriti prirodni imunitet”, ističu u Ministarstvu.

Pri identifikaciji živih jedinki plemenite periske u prirodi treba provjeriti reagira li zatvaranjem ljušture na vanjski podražaj, odnosno na kretanje morske vode u njenoj neposrednoj blizini. Naime, uspravna ljuštura plemenite periske u sedimentu ne podrazumijeva nužno i živu jedinku. Plemenita periska je strogo zaštićena vrsta pa je se ne smije dirati, a svako namjerno vađenje živih ili mrtvih jedinki odnosno praznih ljuštura je zabranjeno.

Sve informacije o živim jedinkama plemenite periske, lokacijama na kojima su opažene i fotografije građani mogu dojaviti na mrežne stranice Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ili na adresu vrste@mingor.hr.

Zaprimljene dojave moći će se pregledati na Bioportalu gdje su dostupni i podaci o lokacijama plemenite periske dosad prikupljeni u suradnji sa znanstveno-stručnom zajednicom i zainteresiranom javnošću.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Filmprije 10 minuta

24.7.1981. | Špijun zvan Igla

Foto: Alan Hume Na današnji se dan 24. srpnja 1981. godine u američkim kinima počeo prikazivati film “Špijun zvan Igla”...

Aktualnoprije 1 sat

U županiji bez novopozitivnih na koronavirus

U Vukovarsko – srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na COVID-19. Nema ni preminulih. Od početka...

Aktualnoprije 3 sata

Na Ljetnom se kinu tražilo mjesto više

Najmlađi žitelji grada napokon su dočekali održavanje Ljetnog kina koje već tradicionalno posljednjih desetak godina organizira Gradska knjižnica i čitaonica...

Aktualnoprije 5 sati

Periska nije suvenir!

Zbog pojave smrtonosne zaraze koja je zahvatila populaciju plemenite periske u cijelom Mediteranu, pa tako i u Jadranskom moru, Ministarstvo...

Vijestiprije 17 sati

DIH PANNONIA uvršten u bazu potpuno operativnih DIH-ova Europske komisije

Digitalni inovacijski centar DIH PANNONIA, sa sjedištem u Vinkovcima, čiji konzorcij obuhvaća 15 partnera i čiji je nositelj i koordinator...

Aktualnoprije 19 sati

Kino pod zvijezdama

Ovoga srpnja, u sklopu svog Ljetnog programa, Hrvatski dom Vukovar po prvi put organizira Kino pod zvijezdama, koje je besplatno...

Aktualnoprije 19 sati

EU digitalne Covid potvrde od danas vrijede 270 dana

Od danas EU digitalne Covid potvrde o cijepljenju vrijede do 270 dana te se njihov status može provjeriti i u...

Aktualnoprije 21 sat

Hrvatski savez slijepih: Apel medijima zbog pogrešnog oslovljavanja

Hrvatski savez slijepih danas je uputio apel medijima zbog pogrešnog oslovljavanja. “Potaknuti učestalim napisima u raznim medijima, Hrvatski savez slijepih...

Najčitanije