Gradski muzej Vinkovci, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci i Gradsko kazalište “Joza Ivakić” Vinkovci gradske su ustanove, promicatelji kulture, kojima je zajednički uspješan rad, ističu u gradskoj Upravi.

Sve tri ustanove u kulturi čiji je osnivač Grad Vinkovci ispunjavaju svoju zadaću, drže u gradskoj Upravi. „Svjedoci smo, u svakodnevnom kontaktu sa sugrađanima, kako sustav gradskih ustanova u kulturi dobro funkcionira i one ispunjavaju svoju primarnu zadaću, a to je ponuda usluga i produkcija kulturnih sadržaja dostupnih široj zajednici kao dio kulture življenja. S ponosom možemo istaknuti kako su naše ustanove, uz financijsku i logističku podršku Grada, nositelji i predvodnici kulturnog života u Vinkovcima. Vjerujem kako ćemo u budućnosti ostvarivati još bolju i kvalitetniju produkciju kulturnih sadržaja zahvaljujući korištenju različitih izvora financiranja koji nam stoje na raspolaganju“, ističe Davor Mecanović, zamjenik pročelnice za kulturu i turizam Grada Vinkovaca.

Gradski muzej kroz stručne odjele provodi prikupljanje građe kroz terenska istraživanja i darovanja, zaštitu nove i stare građe, stručnu i znanstvenu obradu građe, vođenje muzejske dokumentacije, organizaciju skupova, izložbenu djelatnost te edukativnu djelatnost (vodstva, priredbe, predavanja, radionice i igraonice). Kao suorganizator sudjeluje i u pripremi i realizaciji Rimskih dana, Antičkih filmskih večeri, DORF-a, koncerata MH u Vinkovcima…, a pomaže i drugim srodnim institucijama. U prošloj godini, primjerice, muzejske prostore i izložbe obišlo je preko 6000 posjetitelja, a s manifestacijama kojima su suorganizator taj se broj, ističu, višestruko povećava.

“Knjižnica je mjesto za sve!”, ističu u Gradskoj knjižnici i čitaonici. Mjesto koje okuplja male i velike korisnike i posjetitelje. Svima je poznato da se u Knjižnici mogu posuditi knjige, no ona pruža puno više. Mjesto je za opuštanje, rad i obrazovanje, cjeloživotno učenje te mnoštvo aktivnosti namijenjenih svim dobnim skupinama. I u 2019. godini Knjižnica nastavlja s aktivnostima i programima, koji ne bi bili mogući bez njezinih djelatnika u interakciji s korisnicima, a za ovu godinu, ističu, svakako je važno napomenuti da je Knjižnica bila domaćin nacionalne kampanje za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja “Čitaj mi!”, koja je u Vinkovcima proslavila 6. rođendan.

Za Gradsko kazalište “Joza Ivakić” najvažnija je svakako vlastita produkcija i koprodukcija. Iza Kazališta već je vrlo lijep broj zapaženih predstava i uspješnih glumačkih rola, a onda i nominacija, nagrada i priznanja. “Najsvežija” predstava je komedija “Ljubaf” (Luv) Murraya Schisgala u koprodukciji s Hrvatskim kazalištem iz Pečuha. Vinkovačka premijera bila je 9. lipnja, a pečuška 12. lipnja. Kazalište je i domaćin brojnim gostujućim predstavama pa tako i vinkovačka publika ima priliku pogledati i neke od uspješnica hrvatske, ali i ne samo hrvatske kazališne produkcije.