Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vinkovaca došlo je do promjene u vladajućoj strukturi te sada vladajuću koaliciju s HDZ-om čini HSP AS umjesto dosadašnjeg HSU-a. Naime, na prijedlog vijećnika HDZ-a razriješen je potpredsjednik Gradskog vijeća Marinko Lukenda (HSU) te je imenovan novi potpredsjednik Tomislav Miličević (HSP AS).

Danas je vijećničku prisegu položio i novi vijećnik u vinkovačkom Gradskom vijeću. Naime, vijećnički mandat koji je bio u mirovanju aktivirao je Krunoslav Josip Čačić (HDZ), a čime je ujedno došlo do prestanka obnašanja dužnosti zamjenika vijećnika Borislava Manojlovića (HSU).

Komentirajući razlaz s HSU-om predsjednik Gradskog vijeća Mladen Karlić istaknuo je kako HDZ kao koalicijski partner više nije imao povjerenja u HSU, dodajući kako ova odluka nema veze niti s jednom točkom dnevnog reda. Ključni razlog je bilo nepojavljivanje na prošloj sjednici Gradskog vijeća bez ozbiljnog obrazloženja.

Marinko Lukenda uoči sjednice istaknuo je kako se koalicija raskida bez suglasnosti HSU-a. On će i dalje u Vijeću ostati aktivan sada kao oporbeni vijećnik ne odustajući od svojih uvjerenja pa tako i onoga da cijena zemlje u zakupu mora biti ista za Fortanovu ( bivši Agrokor ) i za OPG-ove, a što on drži razlogom raskidanja koalicije.
Marinko Lukenda, kao ni ostali vijećnici iz redova oporbe, nisu nazočili današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Proračun povećan za 10 milijuna i 610 tisuća kuna

A na sjednici je, između ostaloga, prihvaćen i prvi rebalans proračuna za 2019. godinu kojim je, istaknula je pročelnica za financije Sanja Lozić, proračun povećan za 10 milijuna i 609 tisuća kuna te sada iznosi 275 milijuna i 555 tisuća kuna.
Komentirajući prvi rebalans proračuna gradonačelnik Ivan Bosančić istaknuo je: “Želimo da naš proračun bude aktivan i živ i zato idemo minimalno tri puta godišnje s rebalansom jer želimo sve stavke uskladiti s projektima koji nadolaze. Raduje nas rebalans jer s njim proračun raste, rastu naši vlastiti prihodi, rastu projekti i to je onda jedan lijep posao. Ovim rebalansom izbalansirali smo pojedine stavke i uveli neke nove ponajprije u komunalnom dijelu poput uređenja Kovačićeve ulice ili uređenja mosta na Bosutu u središtu grada. Odmah s početkom jeseni možemo očekivati novi rebalans koji će ići u svrhu dizanja vlastitih prihoda jer iza ljeta ide povrat poreza nakon čega ćemo vidjeti koliki je višak i opet rebalansirati prihode. To je nešto što nas sve veseli, da prihodi rastu i da se proračun može poboljšavati u korist svih onih poslova koje radimo za naš grad i za naše građane”.

Javna priznanja Grada Vinkovaca za 2019. godinu

Gradsko vijeće usvojilo je i prijedlog odluke o dodjeli javnih priznanja Grada Vinkovaca za 2019. godinu. Ovogodišnji laureati su: prof.dr.sc. Drago Žagar za iznimna postignuća u području znanosti i visokog obrazovanja, Ivan Schweizer za izniman doprinos u području humanitarnog djelovanja i dragovoljnog darivanja krvi, Vlasta Vučevac, dr.med., spec gerontolog za izniman doprinos u području zdravstva, Marija Švagelj, dr.med., spec. Opće kirurgije za izniman doprinos u području zdravstva, Branko Grebenc – Luis za izuzetan doprinos u prevenciji i unaprjeđenju prometne kulture, Grad Export d.o.o. za izuzetna ostvarenja na području gospodarske djelatnosti, HNK Cibalija š.d.d. Za značajan doprinos u športu, povodom 100 godina neprekidnog postojanja i Vinkoprom d.o.o. Vinkovci za ostvarenje poslovnih rezultata u kontinuitetu u gospodarstvu.
Između ostaloga, Gradsko vijeće usvojilo je i izvješća o radu i financijskom poslovanju u 2018. godini Tehnološkog parka Vinkovci, Gradskog kazališta “Joza Ivakić” Vinkovci, Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci i Gradskog muzeja Vinkovci. Današnjom odlukom Vijeća Gradski muzej Vinkovci dobio je i novoga ravnatelja. Za novog ravnatelja Muzeja imenovan je Hrvoje Vulić.