17 C
Vinkovci
Srijeda, 29. svibnja 2024.

Harmonija tradicije Folklornih večeri: Jedna scena i 80 umjetničkih društava

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Raznolikost i bogatstvo hrvatske kulturne baštine od 8. rujna vladat će srcem Šokadije. Počinju 58. Vinkovačke jeseni, počinje nova smotra zajedništva, identiteta i ljubavi prema tradiciji.

Iako očuvanje autentičnih kulturnih izričaja u današnjem svijetu postaje izazov, folkloraši iz svih dijelova Hrvatske i šire dokaz su da ono itekako živi u srcima onih koji ljube svoj identitet. Na pozornici pod šatorom Vinkovačkih jeseni i ovoga će rujna oživjeti duh prošlih vremena i zajedno s nekoliko stotina tisuća posjetitelja ‘uroniti’ u bogatstvo hrvatske kulture.

Folklorne večeri odnosno Županijsku smotru folklora ove godine otvara KUD “Slavko Mađer” iz Cerića uz kojega će  do 13. rujna nastupiti još 52 kulturno umjetnička društva iz svih dijelova Vukovarsko-srijemske županije. Pod budnim okom stručne komisije pokušat će očarati publiku svojim autentičnim interpretacijama tradicionalnih pjesama i plesova. Kao što je to bilo i dosad, svaku večer zaključit će koreografirani nastupi KUD-ova iz Vinkovaca, Iloka, Županje i Vukovara, au nedjelju, 13. rujna, na pozornici na Slavonskom sokaku folklorašima će se pridružiti i djeca s poteškoćama u razvoju Udruge Zrno iz Vinkovaca.

KUD-ovi Grančica Đeletovci, Đuro Pandža-Keka Nijemci, Slavko Janković Rokovci-Andrijaševci te Šokadija Stari Mikanovci nastupili su dosad na svim Vinkovačkim jesenima, od nastanka manifestacije prije gotovo 60 godina.

KUD Šokadija iz Starih Mikanovaca, KUD Slavko Janković iz Šiškovaca i KUD Josip Kozarac iz Štitara pobjednici su Županijske smotre folklora 57. Vinkovačkih jeseni i oni se ove godine ne natječu na Županijskoj smotri, nego će na Državnoj smotri nastupiti kao predstavnici Vukovarsko-srijemske županije.

Zadnja dva dana trajanja naše najveće tradicijske manifestacije već uobičajeno su rezervirana za Državnu smotru folklora. U Vinkovce nam stižu 34 društva iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Njemačke. Kako nam je rekao Dario Grčić, voditelj Državne smotre izvornog hrvatskog folklora, proteklih godina su se u Europi održavale smotre hrvatskih društava samo u BiH i u Njemačkoj, prošle godine prvi put je održana u Švicarskoj, a u najavi su i Austrija te Mađarska.


„Sve više zemalja gdje žive Hrvati organiziraju smotre Hrvatskih KUD-ova kako bi se s tih smotri delegirale najbolje grupe koje bi dolazile na državnu smotru Vinkovačkih jeseni”, napomenuo je Grčić, dodavši kako je ove godine Hrvatski sabor kulture organizirao smotru Izvornih folklornih skupina u Hrvatskoj. Prema njihovom prijedlogu na ovogodišnjoj državnoj smotri sudjeluje Kulturno umjetnička udruga Mosor iz Gata, Splitsko-Dalmatinska županija.

Svečani mimohod i revija konjskih zaprega i jahača kao kruna Vinkovačkih jeseni prikazat će u nedjelju 17. rujna bogatstvo hrvatske kulturne baštine s najboljim folklorašima iz cijele Hrvatske i dijaspore.

 

U subotu 9. rujna počinje i Međužupanijska smotra dječjih skupina koja će okupiti 20 društava iz svih hrvatskih županija. Trajat će dva dana. Prvi dan nastupit će 13 skupina, u nedjelju preostalih sedam, a naši najmlađi čuvari tradicije svoje narodno ruho predstavit će u Mimohodu dječjih folklornih skupina 10. rujna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno