19 C
Vinkovci
Subota, 2. srpnja 2022.

HEP: Računi za struju od travnja prosječno veći za tridesetak kuna

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Najvećem broju kućanstava mjesečni računi od travnja bit će 30-ak kuna veći što je u prosjeku poskupljenje za 9,6 posto, projekcije su Hrvatske elektroprivrede.

Taj se izračun, objašnjavaju, odnosi na tipičnog kupca koji koristi HEP-ovu javnu uslugu opskrbe, u tarifnom modelu ‘bijeli’, uz omjer potrošnje od 60 posto u višoj i 40 posto u nižoj tarifi i čiji mjesečni prosječni račun trenutno iznosi 283 kune.

U skladu je to s najavom prezentiranom u Vladinom paketu mjera za ublažavanje rasta cijena energenata. Bez toga, struja bi poskupila barem 23 posto, rekao je premijer Andrej Plenković u veljači.

„Da ništa nismo napravili, prosječnom bi kućanstvu godišnji račun za struju narastao s 3.400 na 4.182 kn. Dakle, za 782 kn. S našim će mjerama porasti pak za 325 kn godišnje“, istaknuo je sredinom veljače.

Javne usluge opskrbe, po podacima HEP-a, koristi dva milijuna kupaca kategorije kućanstvo u Hrvatskoj, na njihovoj internetskoj stranici nedavno su objavljene tarifne stavke za kućanstva koje će se primjenjivati od 1. travnja ove godine. Postotak promjene kreće se od 9 do 13,5 posto.

‘Visina promjene računa u svakom će pojedinačnom slučaju ovisiti o tarifnom modelu i količini potrošene električne energije te o omjeru potrošnje u višoj i nižoj tarifi’, objašnjavaju iz HEP-a.

Iznose tako primjer kupca s jednotarifnim mjerenjem (tarifni model ‘plavi) i prosječnom godišnjom potrošnjom od 2000 kWh, čiji će mjesečni račun porasti sa 185 na 199 kuna, odnosno za 14 kuna.

Nešto veći postotni porast očekuje pak kućanstva u najčešćem tarifnom modelu ‘bijeli’ (s dvotarifnim mjerenjem), a s obzirom na rast tarifnih stavki i za energiju i za mrežarinu (u višoj tarifi). Po podacima HEP-a, prosječna godišnja potrošnja kupaca s dvotarifnim mjerenjem (tarifni model ‘bijeli’) u 2021. godini iznosila je 3200 kWh. Njima će račun porasti s oko 250 na oko 280 kuna mjesečno, odnosno prosječno za 30 kuna, izračun je HEP-a.

Povećanje iznosa mjesečnog računa od 30 do 40 kuna očekuje kućanstva koja su izabrala tržišnu uslugu HEP Opskrbe – Hepi, a takvih je oko 73.000. Oni su do sada imali nižu cijenu nego kućanstva u javnoj opskrbi (oko 5 posto), no od početka travnja cijene će se izjednačiti.

Također građani plaćaju i mjesečnu naknadu za obračunsko mjerno mjesto i opskrbu, a od travnja će ta naknada i u ‘plavom’ i ‘bijelom’ tarifnom modelu porasti na 19 kuna (s PDV-om 21,47 kuna), s dosadašnjih 17,40 kuna (s PDV-om 19,66 kuna).

Hrvatska energetska regulatorna agencija – HERA objavila je pak da će uz Vladin paket mjera, cijena plina za kućanstva koja koriste javnu uslugu opskrbe porasti za prosječnih 16%, umjesto za predviđanih 79%.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno