U sklopu projekta “Nije važno da si bolji od drugog, nego jučerašnjeg sebe” kojeg sufinancira Središnji državni ured za sport, u organizaciji Judo kluba Vinkovci danas je započeo Međunarodni judo turnir “Higl Open 2019.” koji je okupio 53 kluba iz 12 država.

Već 15. godinu, u spomen na prerano preminulog Željka Higla, Vinkovci su domaćin poznatog judo turnira koji iz godine u godinu okuplja brojne judaše i judašice iz Hrvatske i okolnih zemalja. Iako je do sada nosio naziv Judo kup “Željko Higl 2018”, ove je godine prvi put postao Međunarodni judo turnir “Higl open”. Na njemu sudjeluje čak 53 kluba iz 12 zemalja, a to su Italija, Slovenija, Austrije, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Nizozemska, Rumunjska, Grčka, Ukrajina i Hrvatska.

“Sve vas srdačno pozdravljam i želim vam dobrodošlicu u Vinkovcima, gradu u kojemu Judo traje dugo. Zahvaljujem svim voditeljima klubova koji su svoju djecu danas doveli u Vinkovce, ali i svima koji su sudjelovali u organizaciji ovoga natjecanja. Svima želim ugodan boravak u Vinkovcima i, naravno, da pobijede najbolji“, rekao je Tomislav Čuljak, počasni predsjednik Judo saveza i predsjednik Judo kluba Vinkovci.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Ivan Bosančić koji je istaknuo sljedeće:

“Poseban pozdrav upućujem obitelji Higl, jer se u čast njihovog člana već 15 godina održava ovaj prekrasan turnir koji je izrastao u jedan događaj koji je i danas okupio preko 500 natjecatelja. Svima vam želim da se ugodno osjećate u Vinkovcima, da se nitko ne ozljedi i da ponesete lijepe uspomene iz najstarijeg europskog naselja“.

Naziv projekta “Nije važno da si bolji od drugog, nego jučerašnjeg sebe” dolazi od izreke Jigoro Kana, osnivača juda koji je znao da za zdrav psihosocijalni razvoj nije važna pobjeda nego ustrajnost i postupno napredovanje.

Ministar državne imovine Republike Hrvatske, Mario Banožić, obratio se prisutnima s par prigodnih riječi te proglasio natjecanje otvorenim:

“Izuzetna mi je čast pozdraviti sve vas danas ovdje ispred Ministarstva državne imovine, ali i kao Vinkovčanin koji uživa u ovakvim događajima u kojima vi mladi pokazujete koliko je velika vaša želja za sportom i sportskim događanjima. Nadam se da ćete svi uživati u ovom turniru i ostvariti dobre sportske rezultate i tim dobrim željama želim otvoriti Međunarodni judo turnir “Higl open 2019.”