Na poziv vodeće međunarodne organizacije za rekreaciju “Sport za sve”, svaki prvi vikend u listopadu diljem svijeta obilježava se Svjetski dan hodanja. Tako se danas i u Vinkovcima okupilo pedesetak građana koji su šetnjom uz Bosut obilježili ovaj dan.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokrenuo je inicijativu obilježavanja Nacionalnog dana hodanja prve subote u listopadu, a cilj ovog obilježavanja je poticanje građanstva da se u slobodno vrijeme, na otvorenom, unutar sigurnog okruženja, uključe u organiziranu i stručno vođenu aktivnost hodanja i na taj način učine velik korak prema unaprjeđenju vlastitog zdravlja na pristupačan i zabavan način.

“Hodanje je jedna od najučinkovitijih tjelesnih aktivnosti, a ako se redovito provodi možemo prevenirati niz bolesti, kao npr. kardiovaskularne bolesti, dijabetes tipa 2 i neke oblike raka. Za hodanje nije potrebna skupa sportska oprema, samo udobne tenisice i dobra volja. To je široko pristupačna tjelesna aktivnost, rijetko povezana s ozljedama i mogu je prakticirati ljudi svih dobnih skupina, uključujući i one koji se nikada nisu bavili nekom tjelesnom aktivnošću. To je najjeftinija tjelesna aktivnost i može ju provesti svaka osoba koja može hodati, no lakše je hodati kada smo zajedno. Ovim putem želimo potaknuti ljude na grupno hodanje i senzibilizirali javnost na potrebu fizičke aktivnosti, a kako bismo očuvali i unaprijedili naše zdravlje”, ističe Vedran Herceg, voditelj aktivnosti “Hodanjem do zdravlja”, koja je dio projekta “Živjeti zdravo”, koji provodi županijski Zavodu za javno zdravstvo.

Napominje da šetnje ne organiziraju samo jednom godišnje, odnosno prve subote u listopadu, nego svake srijede od 17 sati 10-20 građana prelazi rutu dugu tri kilometra, za što im treba 30-40 minuta aktivnog hoda.

Inače, programi i aktivnosti Nacionalnog programa Živjeti zdravo usmjereni su ka poboljšanju zdravlja cijele populacije jer djelovanjem u lokalnoj zajednici nastoje informirati, educirati i senzibilizirati građane svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života. Pet komponenti ovog programa koje uključuju pojedine projekte su Zdravstveno obrazovanje, Hodanjem do zdravlja, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto, te Zdravlje i okoliš.