16 C
Vinkovci
Petak, 24. svibnja 2024.

Hrana više nikada neće biti jeftina, poručuju građani

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško izjavio je danas nakon sastanka u vladi, da će Konzum u sklopu inicijative za smanjenjem cijene iz potrošačke košarice, od petka krenuti s akcijama i snižavanjem cijena. To znači da će, pojašnjava za 360 proizvoda vratiti na razinu 31. prosinca ukupnu cijenu košarice kako je u jučerašnjoj inicijativi sugerirao predsjednik Vlade, a još će za 1000 artikala spustiti cijenu.

ARHIVA

Bit će to njihov doprinos smanjenju inflacije u Hrvatskoj, no tko će još od trgovačkih lanaca, nakon kalkulacije i internih savjetovanja, pristati na ovaj Vladin prijedlog ostaje za pričekati prema najavama sutrašnju sjednicu Vlade i predstavljanje petog paketa antiinflacijskih mjera za jesen koja dolazi.

Hoće li pojeftiniti hrana, pitali smo kupce i prodavače jutros na vinkovačkoj tržnici.

„Hoće! Parizer, wc Sanitar i pasta za zube”, redom su slično odgovarali. Tko će to spustiti, pitaju se građani. Bravac do 150 kg do prije par dana koštao je 21 euro/kg s potrebnim papirima o zdravstvenoj ispravnosti mesa, danas je 25. Industrijska struja i plin koštaju. Moraju se proizvođači naplatiti, ne mogu raditi besplatno ili u minusu. Građani s pristojnim primanjima, iako rado dolaze po domaće na vinkovačku tržnicu, cijene trud i rad, ali komentiraju kako im je preskupo, inflacija ubire danak, a domaći proizvođač i potrošač prve su žrtve. Gladni Slavonci neće biti, uvjereni su naši sugovornici, ali da će biti željni domaćih proizvoda, to zasigurno, jer neće si ih moći priuštiti. Tko bude imao novaca, on će si kupiti, no upitno je što i gdje. Nije opravdano da cijene toliko rastu, poručuju proizvođači, a sve što servira televizija i izjave političara, drže za neistinu.


Tržnica je crvena od roge, slabo se kupuje jer cijena oko 1.30 eura po kilogramu pod upitnik stavlja ovogodišnje kuhanje/pečenje ajvara. Nikada više hrana neće biti jeftina, niti ćemo si moći priuštiti što smo nekada mogli, siguran je naš sugovornik.

Povjerenje u političare su izgubili, kažu, pa očekuju s nižim cijenama namirnice koje se ne koriste često, dok će kruh, mlijeko, meso, jaja, povrće, voće i ostali uobičajeni špeceraj u kućanstvu samo biti skuplji. Kada bi kruh i proizvodi od brašna pojeftinili barem upola, komentira prodavač, to bio posao. Na tome se, dodaje ubiru veliki novci, no skinut će, siguran je, par centi, toliko malo da zamažu oči, jer im tako odgovara, zaključuje.

ARHIVA

Sigurno je da nas čeka „vruća” jesen, a politika će morati dobro manevrirati među zabrinutim građanima i super izbornom 2024.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno