20 C
Vinkovci
Subota, 24. rujna 2022.

HRT: Svjesni smo da u ovom trenutku nije prihvatljivo podizati pristojbu

Više od autora

- vl promo-Programsko vijeće HRT-a prije dva dana je održalo sjednicu na kojoj je bila tema, između ostalih, i povećanje pretplate. Mediji su nakon toga pisali da će čelništvo Hrvatske radiotelevizije tražiti od zakonodavca promjenu zakonskih okvira kako bi povećali RTV pristojbu koja sada iznosi 80 kuna, objavio je Index.hr.

Iz HRT-a su za Index odgovorili da, unatoč teškoj financijskoj situaciji, u ovom trenutku ne očekuju podizanje pristojbe.

“Uslijed općih poskupljenja energije, roba i usluga, kao i inflatornih kretanja, financijske projekcije HRT-a za sljedeće petogodišnje razdoblje ukazuju na izazove. Trenutno važeća zakonska regulativa u velikom dijelu propisuje HRT-ove programske i financijske obaveze, što umanjuje manevarski prostor za uštede i restrukturiranje troškovne strane”, piše u odgovoru iz HRT-a.

Podsjetimo kako se u svibnju ove godine razmatralo poskupljenje pristojbe.

“Ograničenja u minutaži reklamnog prostora ne idu u prilog eventualnom povećanju komercijalnih prihoda HRT-a. Već neko vrijeme razgovaramo s nadležnim institucijama i ukazujemo na negativne financijske projekcije, ali svjesni smo da podizanje pristojbe u ovom trenutku nije prihvatljiva opcija”, kažu iz HRT-a.

Podsjetimo, glavni ravnatelj Robert Šveb govoreći o financiranju HRT-a ustvrdio je da će sa sadašnjom visinom pristojbe javna televizija ostati u istim gabaritima financijskog plana, što znači da će imati probleme s financiranjem programa i ostalih aktivnosti.

Pred nama je razdoblje kada moramo naći nova zakonska rješenja, kazao je Šveb dodavši kako je, unatoč teškim vremenima i pandemiji, HRT uspio održati stabilnost prihoda od pristojbe, koja već desetu godinu iznosi 80 kuna mjesečno.

Poručio je da HRT mora pronaći “interne snage” za korištenje kapaciteta na što bolji i efikasniji način. Za to će trebati ozbiljna rekonstrukcija organizacije i poslovanja, ali i zakonskih okvira vezanih uz javnu radioteleviziju.

S druge strane, ocijenio je, dolaskom novog tima i prestankom ograničenja vezanih uz pandemiju na HRT-u su se maksimalno potrudili na svim razinama.

“Mislim da svi možemo biti ponosni na unapređenja koja su vidljiva već od prvog dana”, kazao je Šveb i naveo kao primjer novu jesensku shemu.

Programsko vijeće primilo je na znanje i izvješće o ostvarenju ciljeva i obveza iz Ugovora s vladom za 2021. te polugodišnje izvješće povjerenika za korisnike usluga HRT-a Tomislava Radića. Prema tom izvješću, u tom razdoblju zaprimio je 193 prigovora i 10 pohvala gledatelja i slušatelja HRT-a.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno