-4 C
Vinkovci
Četvrtak, 9. veljače 2023.

HRT utvrdio cijenu pretplate u eurima

Više od autora

- vl promo-

Visina mjesečne radiotelevizijske pristojbe za iduću godinu utvrđena je u dosadašnjem iznosu od 80 kuna, odnosno 10.62 eura, potvrđeno je Hini s Hrvatske radiotelevizije.

Potvrda o visini iznosa pristojbe uslijedila je nakon što je Vijeće za elektroničke medije (VEM), kao nezavisni medijski regulator, na sjednici krajem studenoga dalo prethodno odobrenje na odluku Nadzornog odbora HRT-a o utvrđivanju visine mjesečne pristojbe koja se plaća HRT-u za 2023. godinu.

Prije odluke da mjesečna pristojba ostaje 80 kuna, koliko je iznosila i posljednjih 12 godina, glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb je na sjednici Programskog vijeća HRT-a krajem studenoga govorio o potrebi vraćanja relevantnosti javne radiotelevizije i najavio mogućnost novog modela naplate pristojbe.


”HRT je tijekom posljednja dva desetljeća izgubio dobar dio publike. Prema istraživanjima, čak četvrtina stanovništva Hrvatske na tjednoj bazi uopće ne konzumira HRT-ov televizijski i radijski program niti digitalne usluge. Time je značajno narušena vjerodostojnost HRT-a u javnosti, kao i razumijevanje opravdanosti njegova javnog financiranja”, kazao je Šveb.

Pritom je ocijenio kako su nedostaci trenutnog modela RTV pristojbe postali sve izraženiji.

”Zastarjeli sustav naplate pristojbe vezan uz prijamnik ima velika ograničenja i kreira negativni PR. Sve je manje kućanstva u Hrvatskoj, a postotak ljudi koji ne plaćaju pristojbu sve je veći. To je trend i u Europi – sazrelo je vrijeme da se sa starog modela maknemo i preuzmemo neki drugi model koji ćemo predložiti zakonodavcu”, rekao je Šveb prije nešto više od tjedan dana.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno