Foto:cropix

Zoran Milanović novi je predsjednik Republike Hrvatske, današnjom prisegom na Pantovčaku preuzeo je ovu dužnost na koju stupa sutra.

“Jedan od po mom mišljenju vodećih mislilaca današnjice ovih je dana rekao da se budućnost može osigurati tako da se istinu sačuva neovisnom o željama većine birača kao i želju većine birača neovisnom od istine. Izbori nisu metoda za pronalaženje istine i apsolutne istine. Oni su metoda za postizanje kompromisa između brojnih želja različitih ljudi. Zahvalio bih onima koji su ovaj posao i dužnost obnašali prije mene, odnosno predsjedniku Tuđmanu, predsjedniku Josipoviću, Mesiću i predsjednici Grabar-Kitarović koji su dali maksimum od sebe, svatko na svoj način, ali sam uvjeren s jednim zajedničkim nazivnikom, a to je dobra vjera”, rekao je uvodno novi predsjednik.

U svom govoru zamolio je sve za zrno razumijevanja za svoje buduće greške. Naglasio je da te greške nikada neće biti namjerne, s namjerom da nekoga povrijede ili ponize, da nikada nisu niti bile. Dodao je i da će uložiti sve što zna da iz tog zrna povjerenja izraste mandat od koristi svim građanima.

Pritom, kaže, ne pristaje na to da je greška kada se netko razilazi u mišljenjima i stavovima. “Borit ću se da lošu praksu da se ljudima osporava patriotizam i dobre namjere u borbi za Hrvatsku prokazujem, jer nas ta praksa nažalost prati kao, kako bi Tin Ujević rekao, kao mramorna gromada, kao tamna sjena već 30 godina. Učinit ću sve da to prestane. Patriotizam je za razliku od sirovog nacionalizma kritička privrženost i negacija isključivosti. Patriotizam je stalno i uporno nastojanje na afirmaciji onih aspekata državnosti koje su naše društvo i naše živote učinili i čine boljima, sadržajnijima, nadahnutijima. Što bude širi i nijansiraniji taj spektar privrženosti Hrvatskoj, to će naša zemlja biti bolje mjesto za život. Patriotizam podrazumijeva neizbrisivo sjećanje muškarcima, ženama i djeci koji su dali živote, patili i poginuli za našu slobodu u Domovinskom ratu kao i u onom prethodnom ratu u antifašističkoj borbi. Patriotizam je svijest i naša svijest o trijumfalističkim posrnućima koja su nažalost ponekad pratili naše pobjede u ratovima pri čemu ne treba uvijek uspoređivati i izjednačavati ta postignuća, jer ratovi su gotovi”, poručio je predsjednik.

Podsjetimo, Zoran Milanović je peti predsjednik Hrvatske, a na tu dužnost je izabran 5. siječnja 2020. godine nakon što je u drugom krugu predsjedničkih izbora većinom glasova pobijedio aktualnu predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović.