18 C
Vinkovci
Petak, 7. listopada 2022.

Hrvatska košarkaška reprezentacija kreće s operacijom EuroBasket

Više od autora

- vl promo-Prošli Eurobasket, odnosno Europsko prvenstvo u košarci, odigrano je 2017. godine. Tada je Hrvatska košarkaška reprezentacija prošla grupnu fazu natjecanja s omjer pobjeda i poraza 4-1, no ipak je doživjela visoki poraz u osmini finala kada je Rusija pobijedila 101-78. Od tog natjecanja dosta se stvari promijenilo, pa vam donosimo trenutno stanje naše reprezentacije.

FOTO: Marin Sušić/Hrvatski košarkaški savez

Ta 2017. godina ujedno je bila posljednja godina kada je košarkaška reprezentacija igrala neko veliko natjecanje. Od tada je propušteno Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine, kao i Olimpijske igre u Tokiju 2021. godine. Također, nije izboren drugi krug kvalifikacija za svjetsku smotru koja će se 2023. godine održati u Japanu, Indoneziji te na Filipinima. Dakle, propuštena su čak 3 velika natjecanja, što je dovelo hrvatsku košarku na vrlo niske grane, pa je tako put kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2025. godine započeto u preliminarnoj fazi kvalifikacija.

FOTO: Marin Sušić/Hrvatski košarkaški savez

Ipak, Hrvatska je u ovih vrlo teških 5 godina uspjela ostvariti plasman na Europsko prvenstvo, koje se igra u Češkoj, Gruziji, Italiji i Njemačkoj. Prvenstvo je započelo današnjom utakmicom između Bugarske i Španjolske, a naša će reprezentacija na parket po prvi puta izaći sutra u 17 sati protiv favorizirane Grčke. Hrvatska je smještena u skupinu C, a osim Grčke, izabranici izbornika Damira Mulaomerovića snage će još odmjeriti protiv Velike Britanije, Estonije, Italije te Ukrajine. Od šest momčadi u skupini, njih 4 će iz svake skupine osigurati nastup u osmini finala kontinentalnog natjecanja.

Na konačnom popisu izbornika Mulaomerovića našli su se: Jaleen Smith, Lovro Gnjidić, Dominik Mavra, Krunoslav Simon, Toni Perković, Bojan Bogdanović, Mario Hezonja, Ivan Ramljak, Dario Šarić, Roko Prkačin, Ivan Zubac i Karlo Matković.

FOTO: Hrvatski košarkaški savez

Hrvatska košarkaška reprezentacija u svojoj povijesti ima osvojeno srebro s Olimpijskih igara u Barceloni 1992., ali i po dvije bronce s Europskih prvenstva, kao i jednu brončanu medalju sa svjetske smotre 1994. u Kanadi. Posljednja medalja osvojena je sada već daleke 1995. u Grčkoj na Europskom prvenstvu, a najbliži tome uspjehu reprezentacija je bila 2014. godine u Sloveniji kada je zauzela 4. mjesto te osvojila „drvenu medalju”. Nadajmo se kako će momčad pokazati svoju kvalitetu koju definitivno ima te da će odigrati dobar turnir.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno