Foto: HAVC press
Annabel Verbeke, belgijska redateljica dugometražnog dokumentarnog filma “Četiri godišnja doba u danu” (Four Seasons in a Day) – hrvatske manjinske koprodukcije, s Hot Docsa se vratila s nagradom za najbolju međunarodnu nadolazeću redateljicu (Emerging International Filmmaker Award). Hrvatski koproducent je Ljubo Zdjelarević (Kinoteka).
“Suradnja na ovom projektu bila je izuzetno iskustvo, zaista me čini počašćenim i sretnim što je žiri prepoznao i nagradio film. Pogotovo što je Hot Docs jedan od najbitnijih festivala dokumentarnog filma u svijetu. Vjerujem da će ova nagrada biti izniman razvojni poticaj i za budući život filma, ali i za koprodukcijske partnere, ekipu, no prvenstveno za Annabel, naravno. ‘Četiri godišnja doba u danu’ nastavljaju svoj festivalski život; stigli su već i festivalski pozivi s dalekog istoka, iz Kine i Južne Koreje, a ovisno o daljnjoj epidemiološkoj situaciji i distribucijskim planovima s ostalim filmovima iz kolekcije serijala ‘Granice’, nadamo se ostvariti i malu ograničenu kinodistribuciju kod nas, te paralelno televizijsku i VOD. Bilo bi divno da u tome uspijemo.”, rekao je tim povodom hrvatski koproducent serijala, Ljubo Zdjelarević.
Inače, kanadski međunarodni festival dokumentarnog filma, Hot Docs, ove godine, umjesto u Torontu, održao se online, od 29. travnja do 9. svibnja. Filmu “Četiri godišnja doba u danu” prikazivanje u glavnom natjecateljskom programu festivala (Međunarodni spektar) ujedno je bila i svjetska premijera, a žiri je nagradu za najbolju međunarodnu nadolazeću redateljicu Annabel Verbeke obrazložio ovim riječima: “Iako joj je ovo tek drugi dugometražni dokumentarni film, redateljica već pokazuje istinsko majstorstvo zanata u filmu koji otkriva kako je puno složeniji i univerzalniji nego što se čini.” Redateljica će uz priznanje dobiti i novčanu nagradu u iznosu od 3 000 dolara.
“Četiri godišnja doba u danu” govore o novonastaloj granici nakon Brexita, onoj između Sjeverne Irske pod nadzorom Britanije i Republike Irske, članice EU.
Izvor: HAVC