13 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 3. listopada 2022.

“Hrvatska pamet Hrvatskoj”

Više od autora

- vl promo-


Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Po prvi puta je u strateškom dokumentu posebno izdvojeno područje mladi u ruralnim sredinama i područje rada s mladima, a općine, gradovi i županije bit će ključni partneri Ministarstva u procesu realizacije pojedinih odredbi.

Večernji list grupa pokrenula je veliku nacionalnu akciju “Hrvatska pamet Hrvatskoj” čiji je krajnji cilj zadržati mlade obrazovane ljude u domovini. Da se aktivno radi na ostanku mladih na svim razinama, potvrđuje i četvrti po redu strateški dokument za mlade u Hrvatskoj “Nacionalni program za mlade 2019. – 2024.” čiji je koordinator pripreme Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U izradu je bila uključena Radna skupina s više od četrdeset predstavnika tijela državne uprave, znanstvenih i obrazovnih institucija, poslodavaca i sindikata te udruga mladih.

“Dokument je nastao osluškivanjem potreba mladih i kroz proaktivan pristup svih državnih tijela s ciljem da se poboljšaju uvjeti i kvaliteta života mladih ljudi i omogući njihovo potpuno i punopravno uključivanje u društvo. Važno je reći da se dokumentom ujedno potiču općine i gradovi da osnivaju savjete za mlade i da tako mlade potiču na djelovanje u zajednici”, istaknula je Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te napomenula da se mjere iz dokumenta odnose na, primjerice, obrazovanje mladih, povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada, posebno mladih s niskim kvalifikacijama, osnaživanje mladih za poduzetništvo i samozapošljavanje, poticanje mladih na aktivno sudjelovanje u društvu, stvaranje poticajnog okruženja za uključivanje u društvo mladih u sustavu socijalne skrbi, unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite mladih, unapređenje ponašanja mladih usvajanjem zdravih stilova života, stvaranje uvjeta za ostanak mladih u ruralnim sredinama, povećanje kvalitete i opsega rada s mladima i drugo.

Važan element poticanja sudjelovanja mladih u zajednici su godišnji natječaji za udruge mladih koje provodi Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U 2019. godini za natječaje udruga mladih i za mlade planira se ukupni iznos od 8,5 milijuna kuna iz sredstava Državnog proračuna te oko 27,75 milijuna kuna iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno