Hrvatska danas, 8. listopada, obilježava državni blagdan Dan neovisnosti u sjećanje na dan kada je Sabor Republike Hrvatske 1991. godine jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s bivšom državom SFRJ. Ovaj blagdan obilježava se u Hrvatskoj od 2001. godine.

1991. godine Sabor je utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, kao i da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više ne postoji.

Ova je odluka donesena nakon što je prethodnoga dana istekao tromjesečni moratorij na hrvatsku Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991. godine. Stupanje na snagu ove Odluke odgođeno je tada za tri mjeseca na temelju Brijunske deklaracije, odnosno na zahtjev Europske zajednice kako bi se jugoslavenska kriza pokušala riješiti mirnim putem. Istoga dana kada je istekao moratorij na hrvatsku Odluku o samostalnosti, zrakoplovi JNA bombardirali su povijesnu jezgru Zagreba i Banske dvore u kojima je bilo smješteno tadašnje državno vodstvo na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom. Zbog tih okolnosti te mogućih novih zračnih napada na Zagreb, povijesna je sjednica održana 8. listopada 1991.

Odluku kojom je Sabor proglasio okončanje postupka razdruživanja pročitao je Vladimir Šeks potvrdivši tako da Jugoslavija kao zajednica država više ne postoji: “Republika Hrvatska, od dana 8. listopada 1991. godine, raskida državnopravne sveze na temelju kojih je zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ.”

Dan neovisnosti svim je hrvatskim građanima i građankama čestitala hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je poručila kako smo u proteklih 28 godina postigli brojne uspjehe te kako ovim danom obnavljamo sjećanje na povijesnu odluku Hrvatskoga sabora o konačnom i nepovratnom državnom osamostaljenju Republike Hrvatske.

“Hrvatska je danas država za koju se zna i koju se uvažava. Postigli smo u proteklih dvadeset osam godina brojne uspjehe, pokazali smo da nam nijedan cilj nije nedostižan ako smo mu zajedno posvećeni. Znamo i osjećamo da možemo za Hrvatsku raditi više i bolje. Želimo stvarati društvo i državu po mjeri hrvatskog čovjeka. Vjerujem da ćemo i u tome uspjeti jer vjerujem u hrvatske ljude, jer vjerujem u Hrvatsku”, istaknula je.