Foto: Vlada RH

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je danas kako Hrvatska ulazi u drugu fazu cijepljenja i da na red dolaze građani višestarosne dobi i s kroničnim bolestima.

“Polako ali sigurno ulazimo u drugu fazu cijepljenja, kada su na redu sugrađani višestarosne dobi i s kroničnim bolestima. Siguran sam da će ovakvi masovni punktovi cijepljenja apsolutno dati potporu realizaciji našeg plana i programa cijepljenja”, rekao je Beroš na punktu za cijepljenje na Ksaveru u Zagrebu. Dodao je kako će Hrvatskoj veće količine cjepiva sigurno unaprijediti nastojanja u procjepljivanju prioritetnih skupina stanovništva.

“Svjedočimo i pojavi da dio zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika iz sustava, koji se nije inicijalno javio i nije se želio cijepiti, sada to čini. To je uzrokovalo malu prolongaciju završetka prve faze u pojedinim županijama”, naglasio je Beroš. Ministar je istaknuo težnju da se do ljeta dosegne načelni plan te da se procijepi preko 50 posto odraslog stanovništva u Hrvatskoj. “To je realno, i ukoliko budu stizale dovoljne količine cjepiva mislim da to možemo realizirati”, kaže.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak podsjetio je kako su već jučer liječnici obiteljske medicine u tri doma zdravlja u Zagrebu započeli s cijepljenjem pacijenata.

“Ovo je doprinos tome, da pokažemo što možemo i kako ćemo organizirati cijepljenje ubuduće kada budemo imali veće količine cjepiva koje nažalost još uvijek ne stižu. Ovaj tjedan do sada najveća količina od nešto više od 90.000 doza. I odmah krećemo s ovakvim načinom cijepljenja, jer mislimo da je tako najbolje da uspijemo potrošiti svo cjepivo koje nam u tom tjednu dođe”, naglasio je Capak.

Dodao je kako u cijepljenju treba napraviti što veći obuhvat osoba koje imaju najveći rizik za obolijevanje od teških bolesti.

“Nakon toga krećemo na opću populaciju, mlađe ljude bez komorbiditeta. Nadamo se da ćemo uspjeti do početka ljeta, do šestog mjeseca, procijepiti 50 posto stanovnika”, istaknuo je Capak.

Najavio je uskoro pokretanje platforme za naručivanje na cijepljenje koje će im znatno olakšati organizaciju cijepljenja te naglasio kako će ubuduće pozivati ljude na cijepljenje kako se ne bi stvarale gužve.

“Naša cijepna ambulanta je srušena u potresu, mi smo napravili privremenu ambulantu koja ima vrlo male kapacitete. Ne možemo više od 30-40 ljudi dnevno cijepiti, što nam je žao”, kazao je Capak.