27 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. travnja 2024.

Hrvatska uvodi obvezni vojni rok od 1. 1. 2025.?

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Gotovo svake godine barem neko vrijeme u javnosti se pojavi informacija o razmatranju povratka uvođenja obveznog vojnoga roka u Hrvatskoj.

FOTO: MORH

Poučeni ne tako dalekom prošlošću, oni koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, reći će vam bez razmišljanja, ponovno bi, bez razmišljanja danas krenuli ako treba. Pitate li one razočarane sveopćom situacijom, spremno će reći ne dam svoje dijete ni za čije ideale ginuti. Razgovarate li s nekolicinom mladih, srednjoškolcima završnih razreda u Vinkovcima, kažu nam poneseni domoljubljem, sutra bi pristali otići u vojsku jer odrastali su i odgojeni da se ovdje Hrvatska branila i obranila.

Sugrađani koji su željeli ostati anonimni, ali obojica s rokom vojne službe u bivšoj državi, podijeljena su mišljenja.

„Mislim da je to dobro, prvenstveno zbog situacije u svijetu, nesigurnosti i mogućnosti 3. Svjetskog rata, ali i zbog mladih ljudi da se nauče disciplini jer su prilično usamljeni, jedino društvo im je računalo i mobitel najviše, tako da je to jedna dobra stvar. Mi stariji koji smo bili onda u JNA još, kasnije smo se dobro socijalizirali u društvo, vojska je jedna super stvar”, kaže vremešni Vinkovčanin.

VOJSKA

„Mislim da je uvođenje vojnog roka preskupo i neefikasno. Mislim i da bi bilo puno bolje kada bi se to kroz neke druge vidove rješavalo, recimo u srednjim školama kao nekada što je bila predvojnička, ali puno sadržajnije. Pa primjerice, za vrijeme praznika organizirati odlazak u vojni kamp. S druge strane za neke specijalne vojne namjene koristiti isključivo profesionalnu vojsku. Ovo o čemu se priča u javnosti vjerojatno ima podlogu u međunarodnoj sigurnosti, ali ne znam koliko to kod nas ima svrhe”, predlaže novi moment drugi sugovornik.

Vojska tri mjesecaPrema napisima u medijima, obvezni vojni rok trebao bi biti uveden 1. siječnja 2025. godine. Obuka bi trajala tri mjeseca, bila bi plaćena, a u radnoj knjižnici bi se vodila kao radni staž.

Uključila bi teorijski i praktični dio, a na obuku bi išlo oko 17 000 mladića.

FOTO: MORH

U vojsku će tada morati svi zdravi punoljetni obveznici, djevojke po volji i želji, no Ustav Republike Hrvatske svakome od njih s druge strane nudi opciju priziva savjesti. Znači li to potpuno izuzimanje ili preraspodjelu na druge zadatke koje uključuju nacionalnu sigurnost, ostaje za vidjeti, a po potrebi sačekati i ustavne stručnjake koji će imati zadnju riječ.

“Pitanje vojnog roka je stalno prisutno, ozbiljna država stalno analizira. Vojni rok nije ukinut nego zamrznut. S obzirom na novu sigurnosnu arhitekturu u svijetu i našu procjenu, u fazi smo izrade inačica za moguće uvođenje obveznog služenja vojnog roka. To nije nimalo jednostavna aktivnost”, potvrdio je izglednost obvezne vojske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

FOTO: MORH

Prema najavama, ministar obrane Ivan Anušić očekuje od načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH Roberta Hranja tri modela obveznog vojnog roka, a onda se Vlada i predsjednik Republike Zoran Milanović trebaju usuglasiti hoće li se i kako vojna obuka zaista i uvesti.

U MORH-u, piše Jutarnji list, smatraju da bi najbolja bila tromjesečna obveza. Prva dva mjeseca prolazila bi se temeljna vojna obuka, a mjesec dana mladi bi proveli na specijalističkoj obuci prema afinitetima.

FOTO: MORH

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno