Foto: MORH

Preko 200 vatrogasaca borilo se noćas s vatrenom stihijom na šibenskom području, u pomoć su im stigli kanaderi kao i pripadnici hrvatske vojske, a počela je padati i jaka kiša, pa se sada može reći da je požar pod kontrolom i da više nema opasnosti za kuće.

Kopnene snage Hrvatske vojske provele su cijelu noć na požarištu kod Šibenka, a danas od ranih jutarnjih sati  ponovno su upućene i zračne snage iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH.

“Na požarištu u zaleđu Šibenika koje je aktivno od jučer od ranih jutarnjih sati ponovno djeluju dva Canadaira CL-415 i Airtractor AT-802, a tijekom cijele noći bilo je angažirano 50 pripadnika kopnenih snaga Hrvatske vojske upućenih jučer iz vojarne u Benkovcu koje su jutros zamijenili 52 vojnika iz vojarni u Kninu i Sinju. Jedan Canadair sudjelovao je u gašenju požara koji je izbio na području naselja Zaraće na otoku Hvaru, a nakon što je požar stavljen pod kontrolu posada se uputila prema šibenskom zaleđu na najveće ovogodišnje požarište. Letačke protupožarne posade i danas će djelovati i raspoređivati snage sukladno prioritetima i stanju na požarištima, a u pripravnosti su i dodatne kopnene snage Hrvatske vojske. Tijekom  jučerašnjeg dana zračne snage s ukupno sedam aviona  neprekidno su više od šest sati gasile požarišta u Šibensko-kninskoj županiji (Dubrave i Marasovina-Promina-Oklaj) pri čemu su sveukupno ostvarile više od 30 sati naleta te  je izbačeno oko 1200 tona vode”, ističu iz MORH-a.

Inače, od početka ovogodišnje  protupožarne sezone, 17. lipnja, do zaključno 27. srpnja 2019. zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 20 požara, i to 12 u Šibensko-kninskoj i tri u Zadarskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj, Splitsko-dalmatinskoj, Ličko-senjskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.