24 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 4. srpnja 2022.

Hrvatske filmske koprodukcije na 75. Cannesu

Više od autora

- vl promo-


Dva će dugometražna igrana filma u koprodukciji hrvatske kuće 4Film imati svjetsku premijeru u sklopu natjecateljskog programa Izvjestan pogled (Un Certain Regard) 75. izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu. Riječ je o “Viziji leptira” ukrajinskog redatelja Maksyma Nakonechnyija te o “Danima suše” turskog redatelja Emina Alpera. Osim toga, hrvatski filmaši sudjeluju u raznim aktivnostima i na platformama namijenjenima industriji, a Hrvatski audiovizualni centar će i ove godine promovirati hrvatsku kinematografiju u sklopu Filmskog sajma (Marché du Film). Festival u Cannesu započeo je u utorak, 17. svibnja, a odvija se do 28. svibnja.

DANI SUŠE (Kurak Günler, 2022) | photo: Hristos Karamanis

Svjetska premijera hrvatske manjinske koprodukcije, “Dani suše” (Kurak Günler) turskog redatelja i scenarista Emina Alpera, zakazana je za 23. svibnja, u dvorani kazališta Claude Debussy, u sklopu natjecateljskog programa Izvjestan pogled (Un Certain Regard).

U filmu je riječ o mladom i idealističnom Emri koji preuzima dužnost državnog odvjetnika u gradiću Balkaya, koji već duže vrijeme pati od nestašice vode. Kako se bliže lokalni izbori, Emre se suočava s kompleksnošću malograđanske politike, gdje svatko živi svoju verziju istine.

“Dani suše” nastaju u produkciji turske kuće Liman Film (producent je Nadir Öperli) te u koprodukciji Francuske (Laurent Lavole, Gloria Films Production), Njemačke (Michael Weber, Pola Pandora Filmproduktions), Nizozemske (Stienette Bosklopper, Circe Films), Grčke (Yorgos Tsourgiannis, Horsefly Films) i Hrvatske (Anita Juka, 4Film). Prodajni zastupnik filma je Match Factory.

Od hrvatske ekipe na filmu su, uz koproducenticu Anitu Juka te pridružene producentice Lauru Sinovčić i Paulinu Križić, radili i Goran Mećava kao steadycam operator, Krešimir Rodić kao tonski snimatelj i Daniel Žuvela kao mikroman.

VIZIJA LEPTIRA (Spas, 2022) | photo: Khrystyna Lizogub

Druga hrvatska manjinska koprodukcija, također hrvatske koproducentice Anite Juka (4Film), “Vizija leptira” (Spas) ukrajinskog redatelja Maksyma Nakonechnyija, svjetsku premijeru, u sklopu istog programa, ima 25. svibnja, također u dvorani kazališta Debussy.

“Vizija leptira” surova je i nadrealna priča o Ukrajinki imena Lilia koja se, nakon mjeseci provedenih u ratnom zatočeništvu, pokušava vratiti životu u svojoj zemlji, kao vojnikinja i kao supruga, odbijajući se identificirati kao žrtva. Scenarij potpisuju redatelj Maksym Nakonechnyi i Iryna Tsilyk.

Osim koproducentice Anite Juka, na filmu su radili i mnogi drugi hrvatski filmaši. Uloge, između ostalog, nose Daria Lorenci Flatz i Edvin Liverić. Montažer filma je Ivor Ivezić, asistentica montaže Doris Dodig, a supervizor montaže Vladimir Gojun. Proces montaže odvijao se pod okriljem kuće 4Film u Zagrebu. Koordinatorica produkcije je Paulina Križić, a izvršna producentica Laura Sinovčić.

Film je nastao u produkciji ukrajinske kuće Tabor Production, u koprodukciji s hrvatskim 4Filmom, češkim MasterFilmom i švedskim Sisyfos Film Productionom.

Oba filma podržao je Hrvatski audiovizualni centar.

Program Izvjestan pogled dio je službene selekcije Filmskog festivala u Cannesu, te se smatra drugim najvažnijim natjecateljskim programom festivala. Program je osnovan 1978. godine, a tradicionalno je posvećen naslovima s jedinstvenom pričom i estetikom, koji imaju potencijala ostaviti snažan dojam na gledatelje diljem svijeta. (izvor: HAVC)

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno