3 C
Vinkovci
Subota, 20. travnja 2024.

Hrvatski tenkisti povijest su pisali, a sada ju predaju

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U organizaciji Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata i Agencije za odgoj i obrazovanje jutros je u hotelu Admiral u Vinkovcima započeo 16. državni stručni skup na temu Oklopništvo hrvatskih snaga u Domovinskom ratu. Tijekom dva dana skup će biti održan Vinkovcima i Osijeku.

Danas smo na državnom stručnom skupu za nastavnice i nastavnike povijesti s temom Oklopništvo hrvatskih snaga u Domovinskom ratu o kojemu govorimo praktično od stvaranja do kraja rata, obuhvaćamo i područje Hrvatske i Bosne i Hercegovine jer to je bilo jedinstveno ratište i ne možemo ga dijeliti”, istaknuo je Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Iznimno je važno za nastavnike, kazao je, doći na ovakve državne stručne skupove jer ovdje govore ljudi koji su sudionici događaja.

Ovdje su pripadnici svih gardijskih postrojbi i lokalnih postrojbi Hrvatske vojske i prvi načelnik oklopništva u Glavnom stožeru Hrvatskog vijeća obrane. Znači oni imaju i znanje, ali i ono svoje iskustvo i emociju koju mogu prenijeti nastavnicima da bi nastavnici mogli prenijeti djeci. Nama je jako važno da upravo oni prenesu ta svoja sjećanja, od samih početaka kada su dobili tenkove i što je to značilo za moral postrojbe i za moral uopće na bojištu, o tome kako se osjećao onaj čovjek koji je ulazio u tenk, kako je djelovao iz tog tenka i što je značila uporaba oklopa za tijek rata”, istaknuo je Nazor.


U ime domaćina na početku skupa sve sudionike pozdravili su zamjenik gradonačelnika Josip Romić i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Učeći iz povijesti stvaramo preduvjete za sigurnu Hrvatsku, sigurnu budućnost, a danas imamo priliku od ratnih zapovjednika učiti o onome što se događalo u pobjedničkom Domovinskom ratu. Danas ovdje naši nastavnici povijesti iz osnovnih i srednjih škola imaju priliku saznati važne informacije koje će prenositi svojim učenicima”, istaknuo je Josip Romić.

Drago mi je da se nedavna hrvatska povijest i dalje obrađuje, da se nadopunjava i prije svega želim pozdraviti respektabilnu ekipu predavača, heroja novoga doba hrvatske države. Stara poslovica kaže: povijest pišu pobjednici, a povijest ne samo da pišu nego i predaju pobjednici. Naša povijest je pobjednička i mi ju moramo kao takvu predavati i stalno nadopunjavati”, istaknuo je Damir Dekanić.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno