Hrvatska stranka umirovljenika Vukovarsko-srijemske županije, na čelu s predsjednikom Marinkom Lukendom, uputila je priopćenje za javnost na temu hrvatskog mirovinskog sustava, kako su istaknuli, važne društvene teme na kojoj se lome koplja i ruše rekordi skupljenih potpisa za raspisivanje referenduma.

Hrvatska stranka umirovljenika ima mjerljive rezultate djelovanja u zadnjih 15 godina, koji je obvezuju da uzme aktivnu ulogu u predstojećim raspravama o tome kako treba izgledati mirovinski sustav u budućnosti, stoji, između ostaloga, u priopćenju.

IZ HSU-a, stoga, pozivaju na ujedinjenje sve umirovljeničke političke i društvene aktere kako bi se “izborili za veliki cilj koji će ispraviti brojne nepravde u mirovinskom sustavu i napokon staviti rad na vrh vrijednosti u Hrvatskoj”.

Taj cilj, ističu, zove se: obiteljske mirovine, a želi se promijeniti situacija u Hrvatskoj koja je jedna od rijetkih europskih zemalja u kojoj supružnik ne može naslijediti dio mirovine preminulog bračnog druga već može zadržati svoju ili uzeti 70 posto mirovine preminulog supružnika.

“Za nas je prvi prioritet mirovinskog sustava pravednije uređenje obiteljskih mirovina. Uz vlastitu mirovinu, bračni drug mora imati pravo na dio mirovine preminulog supružnika. Vrlo često se radi o bračnim parovima koji su zajedno skupili više od 70 godina radnog staža, plaćali su doprinose, a onda, na primjer, jedan od njih premine brzo nakon odlaska u mirovinu i desetljeća uplate doprinosa ode u vjetar. Država naprosto taj dio ne priznaje”, ističe se. Između ostaloga u priopćenju.