Danas je Vlada donijela odluku o sudjelovanju Hrvatske u općem i selektivnom povećanju kapitala Međunarodne banke za obnovu i razvoj, odluku o davanju suglasnosti za pokretanje postupka ostvarivanja članstva Republike Hrvatske u Azijskoj infrastrukturnoj investicijskoj banci, a dala je i jamstvo HŽ infrastrukturi za kredit od 350 milijuna kuna.

Hrvatska će u općem i selektivnom povećanju kapitala Međunarodne banke za obovu i razvoj sudjelovati s 8,1 milijun dolara, sukladno našem vlasničkom udjelu u toj banci, dok ukupne potencijalne obveze iznose 48,5 milijuna dolara. Ministar financija Zdravko Marić izjavio je da će se to uplaćivati u sljedećih pet godina.

Uz prijedlog odluke o davanju suglasnosti za pokretanje postupka ostvarivanja članstva Republike Hrvatske u Azijskoj infrastrukturnoj investicijskoj banci, predloženo je da se prihvati pismo prijave za ostvarivanje članstva RH u toj međunarodnoj instituciji.

“Dobili smo mogućnost maksimalnog upisa broja dionica za zemlju koja je neregionalna članica, a to je 50 dionica. Efektivna uplata je milijun dolara, a potencijalna obveza na poziv još dodatnih četiri milijuna”, rekao je Marić.

HŽ infrastrukturi dana je suglasnost i državno jamstvo da se zaduži za kredit od 350 milijuna kuna kod OTP banke radi financiranja obnove željezničke infrastrukture.

OTP je ponudio fiksnu kamatu u iznosu od 1,67 posto godišnje, rok kredita je 10 godina sa početkom od tri godine.