13 C
Vinkovci
Subota, 24. rujna 2022.

HŽ Putnički prijevoz najavljuje ulagačku renesansu

Više od autora

- vl promo-


Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Putnički prijevoz Hrvatskih željeznica krenuo je u veliku modernizaciju vlakova. Plan je za dvije godine obnoviti polovicu tzv. flote, javlja RTL.

Tako će 21 niskopodni vlak za HŽ proizvesti Končar, a većina novca stiže iz europskih fondova. Prvi moderni gradsko-prigradski vlak bit će isporučen krajem ove godine, a ostalih 20 do kraja 2023.

Ministar prometa Oleg Butković smatra da je ovakva suradnja veliki benefit za domaću industriju te obećava modernizaciju pruga i željezničke infrastrukture u idućih 10 godina.

Putnici zamjeraju sporost i kašnjenje vlakova već godinama, a predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza najavljuje ulagačku renesansu s naglaskom na obnovu voznog parka.

”Danas HŽ Putnički prijevoz raspolaže s 39 novih električnih vlakova. Do kraja tjedna isporučit će nam se još jedan novi vlak, ukupno 40. Zaključili smo ugovor s tvrtkom Končar s financiranjem iz EU fondova za 31 elektromotorni vlak. Do kraja iduće godine, bit će ih ukupno 61”, kazao je Željko Ukić.

Novi, visokokomforni vlakovi bit će klimatizirani i ugodni za putnike uz vizualno i govorno informiranje te rampe za osobe s invaliditetom.

”Infrastrukturni projekti iz EU fondova predviđeni su za brzine od 160 kilometara na sat. Ja vjerujem kao što je najavljeno iz ministarstva, da će se u idućih godina postići te brzine’‘, rekao je Ukić.

U HŽ-u se spremaju i za neelektrificirane pruge i novi operativni program s baterijskim vlakovima, najavio je Ukić.

Detaljnije je pojasnio i baterijske vlakove rekavši je riječ o elektromotornom vlaku za neelektrificirane pruge. Riječ je uglavnom o ruralnim prugama na kojim voze dizelmotorni vlakovi, ti vlakovi su stari obično preko 40 godina. Takvi vlakovi će moći ići i na elektro pogon i na baterije.

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno