Foto: Vlada RH

Vlada je na 220. sjednici, održanoj danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu, raspravila ukupno 10 točaka na otvorenom dijelu sjednice. Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Republici Hrvatskoj. Kazao je da je krivulja oboljelih uzlazna, ali još uvijek ne previše strma te u ovom trenutku ne ukazuje na eksponencijalni rast. “Do sada možemo zaključiti da je zdravstveni sustav adekvatno reagirao na ovu epidemiju. I dalje se kontinuirano radi na opremanju osoblja iz bolničkih ustanova, u cilju osiguravanja pune funkcionalnosti”, nastavio je ministar.

Kazao je da je i donesena odluka o posebnoj sigurnosnoj mjeri određivanja Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ zdravstvenom ustanovom za liječenje najteže oboljelih bolesnika, uključujući i djecu od bolesti COVID-19.

Vlada je usvojila odluku o provedbi Provedbene uredbe Komisije (EU) 2020/402 od 14. ožujka 2020. o uvođenju obveze predočenja odobrenja u slučaju izvoza određenih proizvoda, a prema kojoj svaka država članica Europske unije treba odrediti nadležno tijelo koje će odobravati izvoz osobne zaštitne opreme iz EU-a u treće zemlje. Time se želi osigurati adekvatnost opskrbe u EU radi zadovoljenja nužne potražnje uzrokovane brzim širenjem zaraze virusom COVID-19. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova određeno je kao tijelo za odobravanje izvoza osobne zaštitne opreme u treće zemlje, odnosno zemlje koje nisu članice Europske unije. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman konkretno je objasnio što znači ta uredba. “Ako bi recimo Crna Gora ili Bosna i Hercegovina zatražile zaštitne maske ili rukavice, a mi ih imamo u velikoj količini, mi prije svega moramo utvrditi činjenicu da su sve zemlje članice Europske unije dovoljno opskrbljene i onda tek možemo izdati obvezu”. Sama odluka stupa na snagu danom donošenja, a primjena traje šest tjedana i automatski prestaje nakon isteka tog razdoblja.

Vlada je danas dala i suglasnost Hrvatskim autocestama za uzimanje zajma od Europske banke za obnovu i razvoj uz državno jamstvo u vrijednosti od 55 milijuna eura, kao i za kredit kod HBOR-a od 52 milijuna eura, također uz državno jamstvo, za dovršetak izgradnje autoceste na koridoru 5c.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković pojasnio je da su Hrvatske autoceste ove godine planirale dovršetak koridora 5c., odnosno autoceste A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj. Radi se o prometnici u izgradnji koja se proteže od granice s Mađarskom do granice s BiH. Preostali neizgrađeni dio predstavljaju dionica granica Mađarske – Beli Manastir duljine pet kilometara i poddionica Beli Manastir most Halasica duljine 17,5 km. Vlada je donijela i odluku o transportu pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske koji su sudjelovali u misiji potpore miru „RESOLUTE SUPPORT“ u Afganistanu, a čiji je povratak bio privremeno odgođen zbog pandemije koronavirusa.

Povratak pripadnika 11. kontingenta iz Afganistana planiran je za 27. ožujka. Iz misije se vraća ukupno 140 pripadnika 11. kontingenta, od čega 105 pripadnika Hrvatske vojske i ukupno 35 vojnika iz savezničkih partnerskih zemlja.

Obrazlažući odluku, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je da je povratak pripadnika 11. hrvatskog kontingenta iz Afganistana bio privremeno odgođen zbog globalne situacije s koronavirusom. “Ipak, mi smo procijenili kako njihov daljnji ostanak u Afganistanu nakon isteka mandata predstavlja zdravstveni i sigurnosni rizik te je potrebno provesti povratak svih pripadnika iz sastava 11. hrvatskog kontingenta. “Naša odgovornost je svakog hrvatskog vojnika vratiti njihovim obiteljima. Oni su odradili svoju dužnost, a sada je na nama ovaj zadnji korak”, istaknuo je Krstičević. Vlada je donijela i odluku o financiranju projekta “Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima”.

Radi se o 21 novom elektromotornom vlaku, a procijenjena vrijednost projekta, koji će trajati četiri godine je 1,29 milijardi kuna s PDV-om.

“HŽ Putnički prijevoz ovim projektom namjerava modernizirati svoj električni vozni park s 21 novim elektromotornim vlakom, koji će putnicima pružiti veću udobnost, smanjiti vrijeme putovanja, osigurati veći kapacitet i pouzdaniji prijevoz i na taj način poboljšati konkurentnost pruženih putničkih usluga”, kazao je ministar Butković. Odlukom je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture zaduženo da, do okončanja postupka dodjele bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije, osigura sredstva za financiranje prihvatljivih troškova, a koji su vezani isključivo uz pripremu projekta koja prethodi nabavi vlakova, za što su sredstva osigurana u državnom proračunu na pozicijama Ministarstva. HŽ Putnički prijevoz je, pak, dužan osigurati sredstva za sve neprihvatljive troškove vezane uz financiranje projekta. Projekt će financirati u razdoblju od četiri godine, a očekivani završetak provedbe je prosinac 2023. godine.