17 C
Vinkovci
Četvrtak, 26. svibnja 2022.

I Sveučilište u Osijeku dobiva mega računalo

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr
U Ministarstvu znanosti i obrazovanja svečano je potpisan ugovor o dodjeli gotovo 200 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova za nabavu mega računala koje će se koristiti za vrhunska znanstvena istraživanja i prikupljanje podataka.

Naime, u sklopu projekta „Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)” nabavit će se mega računalo koje je deset do dvadeset puta jače od postojećih kapaciteta u Hrvatskoj. Bit će distribuirano u četiri grada, Zagreb, Osijek, Rijeku i Split, a koristit će se za znanstvena istraživanja i prikupljanje podataka nužnih za iskorak u moderne tehnologije, poput umjetne inteligencije i big data.

Nositelj projekta je Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu (Srce), koji će u suradnji sa Sveučilištem J.J. Strossmayera Osijek, Sveučilištem u Rijeci, Sveučilištem u Splitu i Sveučilištem u Zagrebu tijekom tri godine izgraditi računalni i podatkovni oblak, koji će biti temeljna sastavnica nacionalne istraživačke i inovacijske e-infrastrukture.

Vrijednost projekta je 196,8 milijuna kuna, a sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno