1 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

I troipolmjesečni Ren uskoro će u brojne akcije spašavanja

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Troipolmjesečni Ren najnoviji je član vinkovačke stanice Hrvatske gorske službe spašavanja. U stanicu je stigao prije nekoliko tjedana i još uvijek je u procesu upoznavanja, no s treninzima, koje budnim okom prati njegova vodičica Lorena Becić, već je počeo.

Idealno bi bilo da potražni psi nikada nemaju posla, ali u slučajevima opasnosti dobro je znati da smo u „sigurnim šapama”. Potražni psi HGSS-a izvrsno su trenirani, velikom brzinom pronalaze nestale osobe, sigurni su i jako inteligentni, a u potragama, kako je rekao tajnik vinkovačkog HGSS-a Goran Vučko, znači zamjenu za čak 20 do 30 ljudi. „Kada traži po terenu, čovjek gleda i osluškuje, ali pas ima intuiciju i razvijen njuh pa može osjetiti čak i molekule koje su u zraku. To mu pomaže da nevjerojatnom brzinom pronađe unesrećenu osobu”, pojasnio je Vučko dodavši kako se Ren u ovu vinkovačku ekipu uklopio kao punopravni član, jedino što ne može dignuti ruku i glasovati, ali digne šapu pa pozdravi, kroz smijeh će tajnik.

Ren je Border Collie i pred njim je obuka u trajanju do tri godine. Na tom putu, ne baš laganom, uz njega će biti gorski spašavatelj Lorena Becić koja je s mališanom na Paklenici odradila i prvi trening, a svaki mjesec će putovati u razne dijelove Hrvatske. Za početak je najvažnija socijalizacija pa ga Lorena sada uči kako sjesti, leći, igrati se i slično.

„Na kraju svega moramo izaći na licencu gdje imamo različite zadatke koje ćemo morati napraviti. To sve učimo kroz godine. Isto tako, ova pasmina je vrlo senzibilna i ja ne smijem svoju tugu prenositi na njega jer i on može postati tužan. U blizini Rena stalno moram biti vesela i razigrana”, priča Lorena i napominje kako je Border Collie jedan od najinteligentnijih pasa na svijetu pa ne čudi što je upravo ta pasmina, uz belgijskog ovčara, najčešći odabir Hrvatske gorske službe spašavanja. Tako bi i vinkovačka stanica, prema najavama, trebala uskoro u sustavu imati obje pasmine jer za koji tjedan na obuku stiže i belgijski ovčar kojega će voditi članica Valentina Rimpf.I Lorena i Goran složni su kako je Ren u tim unio jedan novi duh te svakako osvježio ekipu. Psa priželjkuju već dugo vremena, dosad je ova stanica imala tri dobra psa, a resurs je to koji je itekako potreban u gotovo svim akcijama spašavanja pa naši sugovornici drže palčeve kako će Ren položiti sve licence. Nakon što u tome uspije, on i Lorena i službeno postaju potražni tim.

„Na terenu smo nas dvoje potpuno sami. Izlazimo na poziv 112 i dobijemo svoj sektor koji pretražujemo, pas i ja kao tim”, istaknula je Lorena. Ren je pas koji će prvenstveno ići u potrage pa se očekuje od njega da pronađe osobu. On nije pas za maženje i druženje, on je potražni pas i tako se moramo i odnositi prema njemu, pojašnjava i napominje kako mora imati i vrijeme za igru i vrijeme za rad, ali da mora znati kada je vrijeme za što.

HGSS u Vinkovcima djeluje od 23. listopada 2009. godine i trenutno imaju 29 punopravnih članova, od toga petero na edukaciji za prvu pomoć kako bi ušli u sustav. Da bi postali njihov član, kaže Vučko, prvih šest mjeseci do godinu dana morate biti na promatranju, ali i psihofizički sposobni za ovakav rad jer se na terenu može svašta vidjeti i doživjeti. Svaki tjedan sudjeluju na raznim vježbama, a one kroz godinu uključuju različite terene, bilo pod stijenama, u vodi ili u jami.

Slično u svojim obukama prolaze i četveronožni članovi. Napominje i kako stalno dobivaju nove članove te kako je za ovo potrebno jako puno vremena i odricanja. „Ovo je jedan potpuno novi život koji jednostavno morate odabrati, on ne dolazi spontano. Puno vremena odlazi na učenje i na vježbe, puno je žrtve i odricanja, ali jednom kada postanete član službe, spasite nekoga ili učinite nešto dobro za svoju zajednicu, vidite kako se sve isplatilo”, rekao je Goran Vučko.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno