Kako izvješćuje Hrvatska turistička zajednica, jedan od najutjecajnijih francuskih medija, magazin Le Figaro, objavio je u svom tjednom izdanju veliku reportažu o Slavoniji na 10 stranica. Reportažu je pripremio Jean-Louis Tremblais, vrsni novinar i zaljubljenik u Hrvatsku u suradnji s Ericom Martinom, jednim od najcjenjenijih francuskih fotografa. Ovaj je dvojac tijekom rujna prošle godine u organizaciji HTZ-a boravio u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

U reportaži pod naslovom „Na granicama Hrvatske. Terasa na Dunavu“, koju će vidjeti milijuni potencijalnih francuskih turista, ističu u HTZ-u, Slavonija je nazvana muzejom na otvorenom koji će oduševiti ljubitelje netaknute prirode i kulturne baštine, kao i one koje privlače neotkriveni krajolici daleko od turističke vreve i dobro poznatih lokaliteta. „Od gurmana do ljubitelja povijesti, vina, konja i prirode, Slavonija je neotkriven kutak Europe za goste istančana ukusa“, citiraju reportere utjecajnog francuskog tjednika.

Francuzi se kroz ovu reportažu mogu upoznati s katedralom u Đakovu, kao i ergelom lipicanaca, te brojnim turistički atraktivnim lokalitetima kao što su Kopački rit, Etno selo Karanac ili Muzej vučedolske kulture. Istočna Slavonija predstavljena je i kao gastronomski i enološki raj, a u reportaži su, između ostaloga, spomenute i tradicionalne manifestacije koje se njeguju u Slavoniji poput Vinkovačkih jeseni koje zadržavaju autentičnost, što je, kako se ističe, rijetkost u turističkim destinacijama današnjice. 

Uz reprezentativan članak u magazinu Le Figaro, iz HTZ-a napominju i kako je nedavno završeno i snimanje 90-minutne poznate kulinarske emisije „Cuisine impossible“. Na inicijativu HTZ-a, navodi se, u suradnji predstavništva i lokalnih zajednica, snimljena u lipnju ove godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a francuskoj publici predstavit će umijeće pripreme fiš paprikaša.