- Sadržaj se nastavlja ispod oglasa -

Statistika UN-a govori da će jedna od tri žene biti pretučena ili silovana tijekom života, a radi se sveukupno o milijardu žena i djevojčica, kao i da pedeset posto žena živi neki oblik nasilja. Vrste nasilja se razlikuju ovisno o zemljama i kontekstima, no ono što je zajedničko je da su žene zlostavljane samo zato što su žene.

Iz tih razloga pokrenuta je kampanja “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama”-One Billion Rising Revolution, u kojoj sudjeluju žene i muškarci u više od 200 zemalja svijeta, a koju već sedmu godinu za redom organiziraju brojne ženske udruge i druge organizacije civilnog društva.

U kampanji sudjeluju i brojni mladi ljudi, srednjoškolci i studenti, koji plesom ustaju protiv nasilja nad ženama i djevojčicama te protiv nasilja u vezama kod mladih. Već šestu godinu za redom učenici Srednje strukovne škole Vinkovci dio su ove kampanje i prilično su aktivni u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, a kako se aktivnosti u ovoj kampanji obično provode sredinom veljače, odlučili su svoj ples otplesati idući tjedan.

U utorak će im se u holu škole pridružiti učenici Drvodijelsko-tehničke škole, dok će u četvrtak na Valentinovo, poznatu koreografiju na pjesmu Break the Chain, plesati s učenicima Zdravstveno veterinarske škole dr. Andrije Štampara.

Pozivaju i ostale građane da im se priključe u središtu grada, u četvrtak u podne, te da zajedno prekinu lanac nasilja nad ženama i djevojčicama i nasilja u vezama kod mladih.