Županja je od prošle godine studentski grad, a u gradskoj vijećnici u petak je održano uvodno predavanje i svečano je promovirana druga generacija upisanih studenata Visoke škole za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje “Nikola Šubić Zrinski” iz Zagreba.

Naime, ova škola je krajem veljače prošle godine s Gradom Županjom potpisala Sporazum o obrazovnoj znanstveno-istraživačkoj, stručnoj i tehničkoj suradnji, a tri mjeseca kasnije otvoren je i Područni ured u Županji, gdje djeluje i Informativno-konzultativni ispitni centar.

Primarni razlog zbog čega smo danas tu je vizija Grada Županje i iznalaženje načina kako zadržati mladu populaciju. Mi imamo model, a to je naša online nastava koja omogućuje polaznicima da ne odlaze od kuće, sa svojih radnih mjesta, od obitelji, a da mogu studirati. Jedan od strateških ciljeva Visoke škole Nikola Šubić Zrinski društvena je uključenost, a Grad Županja Visokoj je školi omogućio da troškove promocije dijele na pola, knjižnični fond za sve studente, odlaske studenata na konferencije te prema potrebi i plaćanje prostornih kapaciteta za održavanje konzultativne nastave”, ističe dekan Ivica Katavić, piše Glas Salvonije.

Ova škola prvi je akreditirani online studij u Hrvatskoj koji nudi preddiplomski stručne i specijalističke diplomske stručne studijske programe. Tretira se kao izvanredni studij i usklađen je s Bolonjskom deklaracijom. Studenti su mogli birati između trogodišnjeg Preddiplomskog stručnog studija-Ekonomija poduzetništva i dva smjera dvogodišnjeg Specijalističkog diplomskog stručnog studija-Projektni menadžment i Menadžment malih i srednjih poduzeća.

Online nastava studentima omogućuje kvalitetno praćenje nastave i interakciju s predavačima na daljinu, razvoj organizacijskih i komunikacijskih vještina, a mentori su im konstantno na raspolaganju. U Područnom uredu u Županji trenutačno imaju 28 studenata, dok je u našoj županiji oko 50 online studenata. Lani su u Županji imali upisanih 12 studenata, ove godine su upisali još 16, a nagodinu očekuju da će imati 50-ak upisanih studenata. Inače, cijena stručnog studija u Područnom uredu Županja povoljnija je u odnosu prema Zagrebu i iznosi 17.500 kuna jednokratno, a specijalističkog 21.000 kuna.