Naš najpopularniji kantautor, Ibrica Jusić, na ovogodišnjoj dodjeli nagrade Porin koja će se održati 29. ožujka u dvorani Centra Zamet u Rijeci, biti će nagrađen Porinom za životnom djelo.

Kralj dubrovačkih skalina nastupao je na raznim pozornicama; od festivala u Splitu pa do legendarnog nastupa na Montreux Jazz Festivalu, od hrvatskih do inozemnih kazališta i kabarea, od Lisinskog do opere u Sydneyu i Carnegie Hall-u, na svakoj od njih dao je nezaboravne izvedbe svojih i prepjevanih skladbi. U preko pedeset godina karijere, Ibrica je prošao glazbeni put od klasičnog kantautora do izvođača koji je sevdalinkama, pjesmama Leonarda Cohena i brojnih drugih autora na albumima poput Amanet 1 i 2, Hazarder, Kavana Mediteran, Dan prije oduševljavao publiku. Uvijek poseban, uvijek topao, uvijek iskren. Uglazbio je stihove, Shakesperaea, Brechta, Paljetka, Britvića… Desetljećima je zaštitni znak Dubrovačkih ljetnih igara, na kojima se redovno pojavljuje kao domaćin ponoćnih koncerata na skalinama, te uz samostalne gitarske recitale u reprezentativnim Kneževim dvorima.

Pero Gotovac poznati hrvatski kompozitor i dirigent, istovremeno i jedan od prvih suradnika s kojima je mladi Ibrica u Zagrebu imao čast raditi, povodom jedne od Ibričin retrospektiva napisao je vrlo osebujan popratni tekst “Nakon trideset godina”:

“Šansonjer Ibrica Jusić, čarobnjak pjevanog stiha, danas već iskustvom sazreli umjetnik ispečena estradnog zanata, ispunio je trideset godina svojega burnog puta po daskama scena širom svijeta. Gdje je trenutno? Opet negdje luta!”

Iskrene čestitke dragi Ibrica!