-3 C
Vinkovci
Srijeda, 8. veljače 2023.

Igra kao novi pristup djeci s poremećajima iz spektra autizma

Više od autora

- vl promo-

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci večeras, s početkom u 19 sati, bit će održano predavanje mag.rehab.educ Martine Boričić Martić pod nazivom „Moć igre u rehabilitaciji djece s poremećajima iz spektra autizma.”

„2. travnja obilježavamo Svjetski dan svjesnosti o poremećaju iz spektra autizma pa smo tom prigodom s vinkovačkom knjižnicom došli na ideju ovog predavanja”, najavljuje magistra edukacijske rehabilitacije dodavši kako ono ima za cilj upoznati javnost s autizmom, ranim znakovima koji na njega upućuju te ih osvijestiti o novim saznanjima u paradigmi rehabilitacije odgoja i obrazovanja djece s poremećajima iz ovog spektra.

„Budući da sam i sama praktičar terapije igrom, prepoznala sam potrebu uključivanja programa putem igre kod djece s ovim poremećajem kako bi ona, prolazeći kroz taj proces, prepoznala i razriješila neke unutarnje probleme na koje nailaze, a što se i slaže s novom paradigmom razumijevanja poremećaja autizma,” pojašnjava.

Predavačica ističe kako je ovaj pristup nešto drugačiji od klasičnih bihevioralnih na koje smo navikli u rehabilitaciji djece s autizmom.

„Želja mi je upoznati njihove roditelje, stručnjake i svu zainteresiranu javnost o nama novom pristupu, iako i ne novom i u ostatku svijeta,” kaže.

Samo predavanje zamišljeno je u dva dijela.

Prvi sam nazvala „Pričajmo o autizmu”, a drugi „I kako sada igra?” kojim bih povezala osnovne značajke ovog poremećaja, ali i mogućnosti koje terapija igrom donosi,” pojašnjava.

Osim što će dobro doći djeci, najavljuje Boričić Martić, koristit će i stručnjacima koji se nalaze u redovitom radu s djecom s autizmom te njihovim roditeljima, ali i svima onima koji se možda pitaju kako bi kroz igru mogli poticati emocionalno-socijalni razvoj djece. Predavanje je to kojim se želi pružiti svjesnost o povećanom broju djece s dijagnosticiranim poremećajem iz spektra autizma te upoznati ih s potrebom ranog otkrivanja kako bi s rehabilitacijom krenuli na vrijeme.

„Važno je, prije svega, javnosti približiti terapiju igrom, kao jedan novi rehabilitacijski put,” poručuje predavačica.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno